Közel és távol

Megvan hazánk legnépszerűbb kültéri adventi dekorációja

Közel két hétig tartó szavazás során eldőlt, hogy melyik településen található hazánk legtöbbek által kedvelt adventi koszorúja. Mint ahogy a hasonló szavazós versenyeknél lenni szokott, nem feltétlenül a legszebb dekoráció nyer és nem feltétlen a település nagysága döntő, sokkal fontosabb a nevezők lelkesedése.   A legszebb kültéri adventi dekoráció versenyén is valami hasonló történt. A… Tovább »

Magyar falu, ahol érzed jó helyen vagy

Karácsony tájékán valahogy egy kicsit jobban kinyílik a lelkem. Befogadóbbá válik. Folyton azt veszem észre, hogy elérzékenyülök. Jobban megérintenek az összefogásról, a közösség mindent legyőző erejéről és a szeretetről szóló történetek. Tudom, hogy Kübekháza csodás mesevilágának története sokak szívét meglágyítja majd.      Minden Balázs Ágnes olvasómtól kapott, képekkel illusztrált levéllel kezdődött. A levél szövegét olvasva tudtam, hogy… Tovább »

Szoros a verseny a legszebb kültéri adventi dekoráció címért

Lassan félidejéhez érkezik az ország legszebb kültéri adventi dekorációja címért folyó versengés. Ideje szétnézni, hogy áll a szavazás.   A megadott határidőig 25 nevezés érkezett. Kálló településről nem tudtak időben emailt küldeni, de végül is úgy döntettem elfogadom a nevezésüket. Ezzel a többi település nevezése nem szenvedett csorbát, csak a kállóiak kerültek hátrányba, hisz csak később kezdhették… Tovább »

Csodálatos adventi fények Óbudán

Budapest második legnagyobb kerülete, a 2000 éves múltú Óbuda a főváros egyik kedvelt turisztikai központja. A páratlan szépségű Fő tér és a környező utcák századeleji hangulata minden évszakban sétára csábít. Advent idején azonban a nyugalmas utcák megtelnek fénnyel és forralt bor illattal és teljes lesz a varázslat. Merülj el a pompában!                … Tovább »

Tájékoztatás az ország legszebb kültéri adventi koszorújának versenyéről

Eredetileg úgy terveztem, hogy csak akkor írok újra az ország legszebb kültéri adventi koszorújának versenyéről, ha elindult a szavazás. De sajnos egy kis porszem került a gépezetbe. Úgy gondolom most még időben vagyunk, hogy mindent korrigáljunk.   November 29-én derült ki, hogy egy technikai hiba miatt nem érkeztek meg a megadott email címre az addig küldött… Tovább »

Már készül Európa legnagyobb betleheme a somogyi faluban

Vörs, az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is.     1948-ban építettek először betlehemet Vörsön, ekkor még kis méretben. A méret fokozatosan nőtt, 1988-ban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres területének körülbelül a… Tovább »

Adomány karácsonyfa az Erzsébet téren

Karácsony környékén az adományozási kedv is megnő. Bár magam részéről az ilyen tevékenységemet szeretem titokban tartani, hisz nem azért teszem, hogy világgá kürtöljem, de mások kezdeményezéseiről szívesen adok hírt. Különösen közel áll a szívemhez az a fajta jótékonykodás, ami művészet eszközeit is felhasználja az akció sikerességéhez. A budapesti Erzsébet téren sétálgatóknak biztos feltűnt egy nem… Tovább »

Boldog karácsonyt több, mint harminc nyelven

Kíváncsi voltam, hogy a mi boldog karácsony köszöntésünk hasonlít-e valamelyik másik nyelven elhangzó jó kívánságra. Túl sok hasonlóságot nem találtam. Nem csak a magyar nyelvvel. Érdekes módon nem sok hasonlóságot látok az egyes nyelvek összehasonlításával sem. Kiejthetőségüket figyelembe véve azt hiszem én maradok a Boldog Karácsonynál! Azért Te nyugodtan kísérletezz, ha gondolod.      Gesëende Kersfees… Tovább »

Boldog karácsonyt!

Szilágyi Domokos: Karácsony A puha hóban, csillagokban,az ünnepi foszlós kalácsonláthatatlanul ott a jel,hogy itt van újra a karácsony. Mint szomjazónak a pohár víz,úgy kell mindig e kis melegség,hisz arra született az ember,hogy szeressen és szeressék. S hogy ne a hóban, csillagokban,ne ünnepi foszlós kalácson,ne díszített fákon, hanema szívekben legyen karácsony.    Tetszett a cikk? Megköszönöm,… Tovább »

Hol van a világ legnagyobb mézeskalácsvárosa?

A Guinness Világrekordokat nyilvántartó oldal szerint New Yorkban található a világ legnagyobb mézeskalácsvárosa. A norvégok viszont azt állítják, hogy a Bergenben felépített város lekörözi az amerikait. Ha a mézeskalácsvárosok területét nézzük, valóban a norvégoknak van igazuk. Azt nem sikerült kiderítenem, hogy miért nem fogadták el ezt hivatalos rekordnak. Nem tudom kinél van az igazság, de… Tovább »

Mézeskalácsfalu épült Debrecenben

Debrecenben, az évszázados mézeskalács készítési múlttal büszkélkedő cívis városban csodálatos mézeskalácsfalut építettek. A híres mézeskalácsos műhelyek hagyományait felelevenítő alkotást Mile József világbajnok mesterszakács és Fazekas Anna mestercukrász álmodta meg a debreceni Aquaticum Hotelben.      A kiállítás helyszínén az érdeklődők megismerkedhetnek a mézeskalács-készítés és más kézműves tevékenységek rejtelmeivel. Az adventi várakozás időszakában minden nap más-más karácsonyi történet megjelenítésével kedveskednek… Tovább »

Világrekord karácsonyfát állítottak Rióban

Guinness Rekordok könyvébe illő méretű úszó karácsonyfát állítottak fel Brazília fővárosában. A Rio De Jeneiro szívében hagyományos díszkivilágítás feldíszített fa magassága 85 méter.    A brazil metropolisz egyik lagunáján 1996 óta állítanak fenyőt, az idei mérete viszont minden eddigit felül múlt. A fémből készült, kúp alakú fát 3,1 millió parányi izzóval és több száz méter girlanddal… Tovább »

Honnan ered a mézeskalács?

Nem igen találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna a mézeskalácsot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, melyik recept az igazi. Sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek. Nálunk is igazi nagy kedvenc, elmaradhatatlan év végi édesség. Talán nem is annyira az íze miatt imádjuk. Sokkal inkább a misztikuma … Tovább »

Hangulatos karácsonyi vásárok Ausztriában

Bármilyen hihetetlen, már kedvesebb, mint 50 nap van hátra Karácsonyig. Különleges ajándékok  legjobb lelőhelyei a karácsonyi vásárok. November közepétől forralt bor, puncs, narancs, fahéj és mézeskalács illat lengi be a legtöbb város fényárban úszó, míves portékákkal teli főterét. A kirakodóvásárhoz gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak, a gasztronómia szerelmesei minőségi, hagyományos étel és ital… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!