Közel és távol

Bojana-templom csodálatos középkori freskói

Bojana Szófia dombra épült, elegáns, jómódú kerülete modern családi házakkal és villákkal. A főtér felett helyezkedik el Bulgária egyik legnagyobb becsben tartott műemléke, a Bojana-templom.

 

 

 

Az Unesco Világörökségi listás Bojana-templom három épületrészből áll. A keleti templom a 10. században épült, majd a 13. században Kalojan szevasztokrator parancsára kibővítették és felhúztak mellette egy kétszintes épületet. Az épület együttest egy harmadik templom egészít ki, amelyet a 19. század elején építettek. A különböző korokban épített épületrészek a templom külső falainál nagyon jól elkülönülnek.

A Bojana-templom a középkori kelet-európai művészet azon épületegyüttesei közé tartozik, amelyeket sikerült hiánytalanul, épségben és tökéletes állapotban megőrizni. A második templom 1259-ben készített freskóit a középkori freskóművészet legjelentősebb alkotásai között tartjuk számon. 

A padlótól a mennyezetig gyönyörű 13. századi freskókkal borított templomot szigorúan őrzik, egyszerre csak 15-20 embert engednek be a vezetett túrára. Fényképezni szigorúan tilos, állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosítva óvják a kivételes szépségű freskók állagát.

 

Bojana_014_ujBojana_003Bojana_002Bojana_012_ujBojana_009_ujBojana_008Bojana_007
< >

Az ismeretlen helyi mesterek által festett freskókon a keresztesek által elfoglalt Konstantinápolyból származó nyugati művészeti hatás érződik.

A templom legrégebbi része a kupola Krisztus arcmásával. Az alsó szinten 18 jelenetet láthatunk Szent Miklós életéből. Mellette pedig Bulgária védőszentje és a Rilai kolostor névadója, Rilai Szent János,  egyik legrégebbi arcképe tekint ránk. 

A Krisztus ábrázolás különösen az Utolsó vacsora, a Keresztrefeszítés és Színeváltozás jeleneteiben figyelemre méltó.

A templom építésekor uralkodó Konsztantin Aszen cár és Irina császárné teljes alakos képe mellett Szebasztokrator Kalojan és felesége is látható díszes öltözékben. Kalojan az épület makettjét a kezében tartva üzeni, hogy ő patronálta a templom átépítését. 

 

bojanabojana1bojana2bojana3bojana4bojana5bojana6
< >

Az első műemlékek között volt, amelyek felkerültek az Unesco világörökségi listára, 1979 óta övezi kitüntetett figyelem.   

A belső fotók a forrása.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

🌎 Aladzsa-kolostor: sziklába vájt remetelakok Bulgáriában

🌎 Rejtélyes kőerdő Várna mellett: Pobiti Kamani

🌎 Várna, Európa Ifjúsági Fővárosa 2017

🌎 Plovdiv, a mesés kelet kapuja

🌎 Barsana (Barcánfa) faépítésű kolostora Erdélyben

🌎 Bazalttufába vájt barátlakások a Tihanyi-félszigeten

🌎 Remetelakok a Vértes fáinak ölelésében

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!