Közel és távol

Aranybérlettel várja utolsó látogatóit az Iparművészeti Múzeum

Színes programokkal búcsúzik az Iparművészeti Múzeum, hogy az 5 éves zárva tartás után megújulva, több mint háromszorosára nőve, modernebb környezetben fogadhassa látogatóit. 

 

 

Az Iparművészeti Múzeumot a londoni és bécsi intézmények mintája az elsők között alapították Európában 1872-be Rómer Flóris és Pulszky Ferenc kezdeményezésére. Az „egyetemes régiségekből” és neves hazai cégek (Herendi Porcelánmanufaktúra, Zsolnay-gyár) ajándékaiból álló gyűjteményt 1877-ig a Nemzeti Múzeumban őrizték.

Új épület tervezésére 1890-ben írt ki pályázatot a kormány. Az első díjat a Lechner Ödön és Pártos Gyula „Keletre magyar!” jeligéjű terve nyerte. A munkálatok 1893-ban kezdődtek el, a felavatására  1896. október 25-én, I. Ferenc József jelenlétében került sor, a millenniumi ünnepségsorozat záróeseményeként. A belsőépítészeti munkák elhúzódása miatt azonban csak egy évvel később nyílt meg a nagyközönség számára.

A magyar szecessziós építészet legszebb példái közé tartozó palotára igen rá fér a felújítás. Megépítése óta csak a háborús sérülések helyre hozatala és kisebb állagmegóvási munkák történtek. Az egyre romló állag miatt 2011 február óta felállványozva fogadja a látogatókat, 2011 júliusában pedig még a Zsolnay-kerámiából készült laternát is le kellett venni kupola tetejéről.

 

Az öt éves zárva tartás első évében a műtárgyak rendezése, az épület kiürítése történik majd. A három éves felújítás után újabb egy év kell, hogy minden a helyére kerülhessen.

Az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül 25 milliárd forintból. A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül. Az új szárny elsősorban a dizájn és a kortárs iparművészet otthona lesz. 

Meglepődtem, hogy ahhoz képest, hogy hányszor jártam már a múzeumban és milyen gyakran elmegyek előtte, szinte alig találtam fotót.

 

Iparművészeti_023Iparművészeti_044Iparművészeti_043Iparművészeti_036Iparművészeti_035iparmuveszeti2
< >

 

A szeptemberi zárás előtt épületséták és interaktív programok várják az érdeklődőket. Azok pedig, akik a kiállításokon túl a múzeum rejtett zugaira, raktáraira, műhelyeire is kíváncsiak, egy úgy nevezett aranybérlet kiváltásával megtekintheti azokat- mondta a múzeum főigazgatója.

Bővebb információ az Iparművészeti Múzeum honlapján.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Művészet és tulipánok megkapó találkozása

🌎 Így kell egy múzeumot újranyitni: Rijsk Múzeum

🌎 Hogyan lett a nappali őrjáratból éjjeli?

🌎 Így elevenedtek meg a középkori festmény virágai

🌎 Rembrandt kiállítással zár a Szépművészeti Múzeum

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm a pontosítást. Való igaz. Javítottam is. 🙂

  2. József Kiss says:

    Mint a képen is jól látszik, a kupola a helyén van! 2011 nyarán a laternát (vagy lanternát) emelték le a kupola tetejéről.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!