Közel és távol

Várna, Európa Ifjúsági Fővárosa 2017

Bulgária harmadik legnagyobb városa, Várna híres tengerparti üdülőhely és forgalmas kikötő.  A 378 km-es fekete-tengeri partszakasz központja nyüzsgő éjszaki életével és fesztiváljaival az ország nyári fővárosa. Két lubickolás között érdemes szétnézni a környéken, még magyar vonatkozású emléket is találunk.

 

 

Várna az i.e. 6. században virágzó görög gyarmatváros volt, az i.e. 1. századi római hódítás után is megőrizte jelentőségét. A 8. században Bulgária része lett, majd 1393-ban török kézbe került. 

1444-ben itt zajlott az I. Ulászló magyar-lengyel király és Hunyadi János hadainak vereségével és a király halálával végződő várnai csata. Az Ulászló emlékmauzóleumban felelevenednek a csata történései, a kertjében Hunyadi János szobra emlékeztet a vesztes csatára.

Várna_004Várna_012Várna_006_ujVárna_008Várna_007
< >

Várna sétáló utcás belvárosában egész évben zajlik az élet: a látogatókat impozáns bizánci stílusú templom, szökőkutak, éttermek és kávézók várják. A fákkal benőtt tengerparti kert felüdülést nyújt a hőség elől, a bárok és pubok pedig a partvidék legvonzóbb éjszakai életével csábítanak.

Esős napon a Régészeti Múzeum, aquarium és delfinárium kínál kellemes időtöltést. A Régészeti Múzeumban százezernél is több Várnában és környékén talált ókori lelet látható.

Várna_060_ujVárna_087_ujVárna_083Várna_082Várna_076Várna_074Várna_073_ujVárna_069Várna_067_ujVárna_064
< >

 

Az ortodox katedrális őse a 15. században épült, a 17. században bővítették ki. Mária mennybemenetele-székesegyház a szófiai Aleszandar Nevszki-székesegyház után a második legnagyobb bulgáriai keresztény templom a török elleni felszabadítási harcokban elesett orosz katonák emlékére épült. Az 1886-ban elkezdett katedrális építésének költségeit a várnai polgárok fedezték. Aranyozott hat hagymakupolájával nagyon hasonlít a szentpétervári katedrálishoz, ez nem véletlen, hisz tervezője Maas  orosz építész volt.

 

Várna_035_ujVárna_038_ujVárna_041_ujVárna_046Várna_045Várna_044Várna_055_uj
< >

A sétáló utca elején áll a Sztojan Bacsvarov Drámai Színház és Várnai Operaház impozáns épülete.

 

 

Júniusban rendezik a Várnai nyár nevű eseményt, amely Bulgária első számú nemzetközi kortárs színházművészeti fesztiválja. Júliusban Nemzetközi Zenei Fesztivál és Nemzetközi Balettverseny, augusztusban Dzsesszfesztivál szórakoztatja az Aranypartra látogatókat. 2017-ben a Várna lett az European Youth Capital

Szintén elérhető közelségben van a rejtélyes kőerdő és a sziklába vájt barlanglakásokat rejtő Aladzsa kolostor.

 

kőerdő Bulgáriában

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

🌎 Rejtélyes kőerdő Várna mellett: Pobiti Kamani

🌎 Plovdiv, a mesés kelet kapuja

🌎 Barsana (Barcánfa) faépítésű kolostora Erdélyben

🌎 Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!