Közel és távol

Aladzsa kolostor: sziklába vájt remetelakok Bulgáriában

A híres bolgár tengerparti szakasztól, az Aranyhomoktól kb. 7 km-re a szárazföld felé található a középkori Aladzsa kolostor maradványa. A mészkősziklába vájt cellák és sziklatemplom külső fala leomlott, ami még különlegesebbé teszi a látogatást. 

 

 

Már a 6. században éltek itt remeték, akik tucatnyi cellát és kamrát vájtak ki a mészkősziklából, sőt kőkorszaki lakók által hátrahagyott nyomokat is találtak.

A jelenleg látható, két szintes kolostorrendszert a 13., 14. században építették a 25 méter magas sziklafalba. A barátok a mészkőszikla természetes üregeit sok éves, kemény munkával valóságos labirintussá építették: cellákkal, sziklatemplomokkal.

Valószínű egy földrengés következtében a repedésekkel átszőtt sziklahomlokzat leomlott, így ma csak a kamrák belső felét látjuk, mintha csak egy metszetet néznénk. A földrengés hatására megszűnt az összeköttetés a kolostor két szintje között és a barátokat a kolostor elhagyására kényszerítette.

Jelenleg két részletben, lépcsőkön járhatjuk be a feketére füstölődött mennyezetű, kő-fekvőhelyes cellákat és a freskó maradványokat őrző templomot. A barlangokat ma teherbíró vaslépcsők kötik össze, de a barátok egykor a veszélyes sziklaperemeken kúszva-mászva érték el őket, a sziklafalon ma is látható talpalatnyi kiszögeléseken vetve meg lábukat.

 

Aladzsa_048Aladzsa_029Aladzsa_044_ujAladzsa_039_ujAladzsa_030_ujAladzsa_026Aladzsa_023Aladzsa_017Aladzsa_042_uj
< >

 

Akik nem tudnak vagy nem akarnak lépcsőket mászni, azok a földszintes múzeumépületben ismerkedhetnek meg az Aladzsa-kolostor történetével.

 

Aladzsa_001Aladzsa_014Aladzsa_004Aladzsa_009Aladzsa_010
< >

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

🌎 Őslények tengerpartja Dél-Angliában

🌎 Rejtélyes kőerdő Várna mellett: Pobiti Kamani

🌎 Holdbéli tündérkémények Törökországban

🌎 Plovdiv, a mesés kelet kapuja

🌎 Barsana (Barcánfa) faépítésű kolostora Erdélyben

🌎 Bazalttufába vájt barátlakások a Tihanyi-félszigeten

🌎 Remetelakok a Vértes fáinak ölelésében

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!