Közel és távol

Titokzatos kőerdő Várna mellett: Pobiti Kamani

Kopár táj. Szanaszét szóródott bizarr kőoszlopok. Első pillantásra régi templom romjainak tűnnek. Na de 7 km2-en? Mindez Pobiti Kamani, a titokzatos kőerdő Bulgária harmadik legnagyobb városa, Várna mellett. A különös természeti képződmények keletkezését máig homály fedi. 

 

 

Bolgár geológusok feltevése szerint oszlopok 50 millió évesek, eredetük pedig már régóta szakmai viták tárgya. Legtöbben úgy tartják, hogy különböző mészkőrétegek a tektonikus mozgások hatására vastag homokrétegen áthatolva összepréselődtek. Mások viszont úgy vélik, hogy egy ősi erdő megkövesedett fáiról van szó.  

Egy dolog biztos, a rejtélyes kövek keletkezésének idején a területet még tenger borította. A tenger visszahúzódása után látható vált a misztikus természeti képződmény.

A kőoszlopok különböző méretűek, van amelyik a 7-9 méter magasságot is eléri, átmérőjük pedig 30 cm-től 3 méterig terjed. Különlegességük a pilléreknek, hogy többnyire üregesekkel vagy homokkal teliek. 

 

Kőerdő_050Kőerdő_075Kőerdő_063Kőerdő_057Kőerdő_056Kőerdő_052Kőerdő_074_uj
< >

 

A valamikori valóságos oszloprengeteg egy részét a lakosság elhordta építkezésekhez. Ma ez már nem fordulhat elő, hisz 1930-ban a területet természetvédelmi területté nyilvánították. A titokzatos kőerdőt UNESCO Világörökségi listára is jelölték 2011-ben, de nem nyerte el a megtisztelő kitüntető címet.

 

Kőerdő_074_ujKőerdő_012Kőerdő_014Kőerdő_030Kőerdő_027Kőerdő_031_ujKőerdő_070_ujKőerdő_071Kőerdő_037_uj
< >

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

🌎 Húsvét-sziget szobrainak 8 titka

🌎 Színpompás ámulat: chilei márványbarlang

🌎 Mi lesz veled Palmüra?

🌎 Őslények tengerpartja Dél-Angliában

🌎 Holdbéli tündérkémények Törökországban

🌎 Plovdiv, a mesés kelet kapuja

🌎 Barsana (Barcánfa) faépítésű kolostora Erdélyben

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!