Közel és távol

A bajor tündérkirály egyetlen befejezett kastélya: Linderhofi kastély

A bajor tündérkirálynak hívott II. Lajos épületei közül legismertebb a mesebeli Neuschwanstein kastély, sőt sokan nem is tudják, hogy más kastélyok építése is köthető a nevéhez. A gyönyörű parkkal övezett Linderhofi kastély nem csak a király kedvence volt, a mai látogatókat is rendre elbűvöli.

 

 

II. Lajos nagy tisztelője volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. Egy 1867-ben, Versailles-ban tett látogatása hatására érett meg benne a gondolat, hogy egy hatalmas parkkal rendelkező kastélyt épít. 1869-ben vásárolta meg Linderhof területét, ahol apja II. Miksa már birtokolt egy vadászházat.

A világtól elmenekülő király Georg Dollmann építész vezetésével építtette meg 1870-1878-ig a királyi villát. Ez volt az egyetlen kastély, amelynek befejezését megérte. A Starnberger-tóban bekövetkezett haláláig ez maradt kedvenc tartózkodási helye.

A gyönyörű teraszos kert legszebb éke a medence, aminek közepén aranyozott  virágok közül szökik a magasba a 30 méteres szökőkút.

Linderhof_018Linderhof_021Linderhof_016Linderhof_019Linderhof_029Linderhof_022Linderhof_058
< >

A kastély termeiben itt is tilos a fotózás, így csak elmesélni tudom a látnivalókat. A vörös márványoszlopokkal körbevett előcsarnok közepét XIV. Lajos, a Napkirály bronz lovasszobra uralja. A szobor feletti sugárkoszorún a Bourbonok jelmondata a “Nec Pluribus Impar” (mindenek felett álló) olvasható. 

A Nyugati Gobelinszobában, melyet zeneszobának is hívnak párizsi gobelinműhely által készített bútorhuzatok gondoskodnak a rokokó hangulatról. A gazdagon díszített fogadószoba, a trónterem funkciót is betöltötte. A király íróasztalán aranyozott írószerek és díszes óra emlékeztet arra, hogy bár mennyire is elvonulni vágyott a király, néma bizony dolgoznia is kellett.

A királykék hálószobát színházi díszletmester tervezte, 1884-ben a kastély legnagyobb termévé alakították át. A márványoszlopok, mennyezeti freskók az antik világ mitológiai alakjainak hódolnak. A 108 gyertyával világító kristálycsillár fénye képes volt a hatalmas szoba minden zugát beragyogni. 

A hálószobához csatlakozó királyi öltöző falain a francia udvari élet elevenedik meg, köztük XV. Lajos szeretője, Dubarry grófnő portréja is látható. Az élénk piros étkező lesüllyeszthető asztalán (a földszinten megterített asztalt emelő szerkezettel juttatták fel a magányba burkolózó uralkodóhoz) virágmintákkal ékesített meisseni porcelán hívja magára a figyelmet. 

A keleti gobelin teremben a görög mitológia alakjai és jelenetei láthatók. A kastély legpompázatosabb terme a déli oldalon álló Tükörterem. A fehér-arany színkombinációjú faltáblákra illesztett tükrök megsokszorozzák a terem eleganciáját, a helyiséget a végtelenség illúziójába emelik.

A kastély épületegyüttesét 80 hektáros reneszánsz stílusú teraszok és barokk mintára készült virágteraszok ölelik körül. 

 

Linderhof_066Linderhof_053Linderhof_045Linderhof_044Linderhof_042Linderhof_038Linderhof_037
< >

A kastély mögött 30 márvány lépcsőfokos kaszkád folyik a vizet köpő Neptun-csoportos medencébe.

 

 

Ovális, árnyékos lugasokon át juthatunk el a pavilonokkal díszített kertbe. A Marokkói ház az 1878-as párizsi világkiállításra készült kereskedelmi pavilonnak, minden hozzávaló keletről érkezett. Bár a házat a kiállítás után eladták, 1982-ben idekerült a kastélyparkba. A Mór kerti lak szintén II. Lajos az orientális művészet iránt érzett szenvedélyes imádatát mutatja.  

 

 

A teraszok déli lejtője egy rokokó színházat formál. Legszebb része a Vénusz alakkal díszített klasszicista körtemplom. 

 

 

A kert egy eldugott pontján, egy sziklaajtón keresztül juthatunk be a Vénusz barlangba. Ez egy mesterségesen kialakított cseppkőbarlang, amit a Wagner-imádat hívott életre. A fali festmény Tannhausert ábrázolja Vénusz karjai között a Hörsel hegyen. A tó, a csónak, a fények alkalmat adtak arra, hogy az álomvilágban élő király átélhesse Wagner Tannhauser operájának fantasztikus jelenetét.

A kor legkorszerűbb műszaki berendezései gondoskodtak arról, hogy vízalatti megvilágítással, mesterséges víz alatti hullámok keltésével teljes legyen az illuzió.   

 

Linderhof_074Linderhof_077Linderhof_084
< >

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Ilyen a mesebeli Neuschwanstein kastély

🌎 A Bóden-tó zöld szíve: Mainau, virágsziget

🌎 Gyerekkori álomból Sopron legkülönlegesebb látnivalója: Taródi-vár

🌎 Lepusztult kastély csodálatos átalakulása

🌎 Volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!