Közel és távol

Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

A Rila-hegység kanyargós, festői hegyi útjain juthatunk el Bulgária és bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelyéhez a Rilai kolostorhoz. A 10. században alapított kolostorban ma többségében 19. századi épületeket látunk, de az évszázados tisztelet sugárzik a falakból. 

 

 

A 10. században, Rilai Szent János követői által alapított kolostor (bolgárul Рилски Манастир, Rilszki Manasztir) – ahol az alapító sírhelye is található -, 1983 óta a világörökség része. 

A hagyomány szerint Bulgária védőszentje, Szent János (kb. 876-946) Szófia (akkori nevén Szredec) környékén született. 25 éves koráig pásztor volt, majd kolostorba, végül remeteségbe vonult a rilai hegyekbe. Csodás ördögűzések és gyógyulások kapcsolódtak nevéhez, ezért a környékbeliek körében nagy tiszteletnek örvendett.

 

Rila_002Rila_094_ujRila_085
< >

Az eredeti épület a 19. században a tűz martalékává vált, az épületegyüttest 1834 és 1862 között újjáépítették. A korábbi időszakból mindössze az 1355-ben stegan Hrelju herceg által építtetett Hrelju torony maradt fenn a korábbi időszakból.

A 19. századi épületek szabálytalan négyszögalakban helyezkednek el, ahova freskókkal díszített bejáraton keresztül jutunk be. A 8800 m2-es komplexum középpontban az 1833-ban épült Miasszonyunk Mennybemenetele-templom áll. Az azt körülvevő épületekben négy kápolna, egy refektórium, közel 300 szerzetesi cella, egy könyvtár, valamint vendégszobák találhatók. 

A dél-keleti épületrész, ma a kolostori múzeumnak ad otthont, ahol lenyűgöző ikongyűjteményt őriznek a 14-19. századokból.

A követők által alapított kolostor fontos szerepet játszott a középkori Bulgária szellemi és társadalmi életében és ez a mai napig így van.

 

Rila_014_ujRila_038Rila_070Rila_061Rila_050Rila_047Rila_046Rila_032_ujRila_030Rila_029_ujRila_024Rila_025_ujRila_023Rila_016_uj
< >

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Gyönyörű ikonok a fekete hegyek országában

🌎 Tüneményes román kori templom a különleges nevű magyar faluban

🌎 Mi lesz veled Palmüra?

🌎 Kőműves Kelemen legenda nyomában Albániában

🌎 Aleppó, ahogy már sosem láthatjuk

🌎 Plovdiv, a mesés kelet kapuja

🌎 Barsana (Barcánfa) faépítésű kolostora Erdélyben

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!