Közel és távol

Nászajándék város Portugáliában: Obidos

Macskaköves utcácskák, keskeny sikátorok vakítóan fehér házfalainak egyhangúságát megtörő virágos erkélyek és szinte tapintható csend. Na és egy legenda a nagylelkű nászajándékról. Csoda, hogy Európa egyik legromantikusabb városának tartják a Lisszabontól egy órányira fekvő Obidost?  

 

    

A 3000 lakosú, csupa báj város egész területét műemlékké nyilvánították. Beceneve, a Nászajándék város, annak emlékét őrzi,hogy I. Dénes király 1282-ben Obidost adta ajándékba nejének, Izabella királynénak a esküvőjük alkalmából. A különös ajándékkal hagyományt teremtett, ezután a portugál királyok nem drágakövekkel, hanem szebbnél szebb városok ajándékozásával fejezték ki hódolatukat leendő feleségük iránt.

Igazi romantikáját azonban inkább festői, macskaköves utcácskái, színes házai, a gótikus ajtók és ablakok adják, no meg a 12. században épült vár, melynek falai körbefonják az egész települést. A várfal teljes hosszban járható, annak ellenére hogy belső oldalon korlát nincs, noha sok helyen 5-8 m a mélység.

Az első falakat a mórok építették, de a várat a XII-XVI. sz folyamán többször átépítették. 1148-ban hódították vissza a móroktól.

 

obidos7obidos6obidos5
< >


Királyi birtok maradt 1833-ig. A déli részén lévő, célzottan zegzugosnak épült kettős városkapun belépve, egy szép XVIII. sz.-i barokk azulejo kép látható – Krisztus békéjének allegóriája.

 

 

A kapu alól a Rua Diretia-ra (főutca) bukkantunk ki. Az utca kivezet a Praca de Santa Maria térhez, ahol egy szép állapotban megmaradt pellengér áll valamint a Santa Maria templom.

 

 

 

Északnak haladva elértünk a belsővárig, – amely ma luxus fogadó, 1950-ben első ilyen volt a maga nemében. A portugál állam nagy ötlete hogy a szállodának alkalmas, rossz állagú történelmi épületeket célzottan hoteleknek újítják fel.

 

 

Nagyon köszönöm Arnhoffer Klárának a beszámolót!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

🌎 Templomos lovagok kolostora Tomarban

🌎 Porto, amit nemcsak a bor miatt érdemes felkeresni

🌎 Portugál “Neuschwanstein” kastély

🌎 Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

🌎 Portugália élő múzeuma: Evora

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!