Közel és távol

Ilyen a mesebeli Neuschawnstein kastély a valóságban

A világ legismertebb és legtöbbet fotózott kastélya idilli környezetben, Németország déli részén, egy szakadék felett álló magányos sziklán pompázik. A Walt Disneyt is megihlető csupa torony, csupa csipke fellegvárat a szenvedélyes kastélyépítő, a Tündérkirálynak is becézett II. Lajos bajor király építette. 

 

 

A sors különös fintora, hogy II. Lajos bajor király azért építette a kastélyt, hogy magányában elvonulhasson a világ elöl, ma pedig az évi 1,4 millió látogatójával az egyik leglátogatottabb épület a világon. Az „Őrült Lajos király” jelzővel is gyakran ihletett II. Lajos (1845-1886) nem tévesztendő össze a mi II. Lajos királyunkkal, aki Mohácsnál 1526-ban a Csele-patakba fulladt.  

II. Lajos a Wittelsbach bajor uralkodócsalád tagja volt, csak úgy, mint Erzsébet királyné és császárné (1837–1898), Ferenc József felesége. A későbbi király és Sissi fiatal korukban sok időt töltöttek  egymással és később is lelki társak voltak. 

A daliás ifjú apja, II. Miksa korai halála után 18 évesen, 1864-ben került a trónra. Megnyerő külseje miatt a bajor nép hamar kegyeibe fogadta.

 

 

 A politika és a társasági élet sosem érdekelte, az 1880-as években szinte teljesen visszavonult a közélettől és csak szenvedélyeinek, a zenének és az építkezéseknek élt. Nagy csodálója volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak, palotáihoz gyakran Versailles-i kastély termei szolgáltak mintaként.

Az utolsó kastély, az “Új Hattyúkő” azonban már a Wagnerhez nevéhez köthető.  A Lohengrin 1861-es bemutatása után II. Lajos lelkes tisztelője és mecénása lett a zeneszerzőnek.

A hatalmas pénzeket felemésztő építkezések miatt egyre népszerűtlenebb lett az országban. Kedvenc kastélyát, a Neuschwenstein kastélyt nem igazán élvezhette, sőt befejezni sem tudta, mert letartóztatták és három nap múlva rejtélyes körülménye között az elmeorvosával együtt a Starnbergi-tóba veszett.

Hét héttel a halála után már megnyitották a festői környezetben található kastélyt a nyilvánosság előtt, amit napjainkban kizárólag csoportosan lehet megtekinteni. Nyáron szigorú rendben  napi 6.000 látogatót fogadnak, ezért a  jegyeket érdemes előre megrendelni és időben odaérni a látogatáshoz megadott időpontra.

A Neuschwenstein kastély alapkövét 1869-ben tették le közel a Hohenschwangau kastélyhoz, ahol gyermekkorának jó részét töltötte. Az új kastélyról nagyon jó a rálátás a sárga gyermekkori kastélyra. Ennek a kastélynak a lábánál található a hatalmas parkoló, aminek közelében a jegyirodát és a kastélyhoz közlekedő buszok megállóját is találjuk.

.

Neuschwanstein_014Neuschwanstein_023Neuschwanstein_016Neuschwanstein_057Neuschwanstein_033
< >

A román stílusban épült , 5 emeletes palotát nem építész, hanem egy színházi díszlettervező, Christian Jank tervezte. A kastélyt eredetileg „Új hohenschwangaui kastélynak” hívták. A király halála után kapta a Neuschwanstein nevet. 

A lenyűgöző várkastély fő kapujához meredek, szűk út vezet, a tornyokba csigalépcsőkön lehet feljutni. 

Neuschwanstein_041Neuschwanstein_075Neuschwanstein_058Neuschwanstein_045Neuschwanstein_038Neuschwanstein_036Neuschwanstein_035Neuschwanstein_034Neuschwanstein_032Neuschwanstein_013Neuschwanstein_022Neuschwanstein_028_uj
< >

A román, mór, gótikus, bizánci és barokk jegyeket hordozó termekben tilos a fotózás, így ezek a fotók a Neuschwanstein kastély hivatalos oldaláról származnak. 

Az előcsarnok falait a Siegmund legenda jelenetei díszítik. A tróntermet a Parsifalból ismert Grál-csarnok mintájára készítették. A két emeletes csarnokhoz az isztambuli Hagia Sophia adta az inspirációt.

Az aranyozott oltárfülke kupoláján Krisztus trónol, Mária, József és a szenti avatott királyok körgyűrűjében.

A magyar nyelven is kérhető idegenvezetéssel megtekinthető még az ebédlő, a hálószoba, a házi kápolna, az öltöző-, a lakó- és a dolgozó szoba. A dalnokok termét Wagner Lohengrinjének dallamai kísértében csodálhatjuk meg.

 

Neuschwanstein1Neuschwanstein10Neuschwanstein8Neuschwanstein7Neuschwanstein6Neuschwanstein5Neuschwanstein4Neuschwanstein2
< >

 

Kíváncsi vagy a kastély-építő király többi palotájára is? Írd meg hozzászólásban és hamarosan teljesül a kívánságod!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Dél-Csehország bűbájos kisvárosai

🌎 A Bóden-tó zöld szíve: Mainau, virágsziget

🌎 Gyerekkori álomból Sopron legkülönlegesebb látnivalója: Taródi-vár

🌎 Lepusztult kastély csodálatos átalakulása

🌎 Volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!