Közel és távol

Zsámbék romtemploma omladozva is elbűvölő

Mellbe vágott, amikor pár héttel ezelőtt olvastam egy hírt a zsámbéki romtemplom állapotának fokozatos romlásáról. Szakértők szerint jó esetben fél évszázadig tartható fenn még romként a Zsámbék legnépszerűbb látványossága. Rögtön el is döntöttem, ismét meg kell néznem. Amíg tehetem… Digitális fotóim úgy sem voltak még…

 

 

Hozzáértők szerint a kőpusztulás jelentős, halódik templom és kolostorrom szerkezete. Balesetveszély miatt a terület egy részét le is zárták a látogatók elöl. Mindez engem nem zavart abban, hogy átérezzem a hely szellemét és fejet hajtsak elődeink előtt, akik megalkották ezt a csodát és lehetővé tették, hogy még én is láthassam.

 

Zsambek_0072Zsambek_0034_ujZsambek_0030_ujZsambek_0032_ujZsambek_0067_ujZsambek_0051_ujZsambek_0057Zsambek_0060
< >

 

A ma látható templom közvetlen elődjét a 13. század húszas éveitől a század közepéig építették román és kora gótikus stílusban. A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt premontrei templom egy 11. századi plébánia helyén, az ország akkor egyik legfontosabb útvonala, a Székesfehérvárt Esztergommal összekötő út mentén állt.

A premontreiek több mint két évszázados itt léte során a szerzetesek számának csökkenése miatt meggyengült a rend, ezért Mátyás király elvette tőlük a templomot és a monostort, majd a pálosoknak adta. A 15. század második felében a pálosok késő gótikus kerengőt építettek hozzá. 1763-ban egy földrengés súlyosan megrongálta, leomlott az északi mellékhajója. A kövek egy részét elhordták, úgy tűnt véglegesen halálra van ítélve a templom.

1870-es években Rómer Flóris bencés rendi szerzetes tanár, műtörténész és Henszlmann Imre műtörténet író felismerte az épületegyüttes értékét és írásaikkal elkezdtek lobbizni a mentéséért.

A 19. század végén aztán Möller István konzerválta romként a csonka templomot. A vöröstéglás pótlásoknak köszönhetően az épület egy része megmenekült a teljes összeomlástól és ma is nagyon kivehető, hogy hol vannak az új részek és az eredeti templom maradványai. Möller István egyetemi katedrát kapott és a zsámbéki templom mintájára felépítette Budapesten a Lehel téren az Árpádházi Szent Margit templomot. 

A templom háromhajós, bazilikális elrendezésű zömök tornyokkal és rózsaablakkal. A kerengőből kevés maradvány látható.

 

Zsambek_0078_ujZsambek_0085Zsambek_0088_ujZsambek_0116Zsambek_0115_ujZsambek_0103_ujZsambek_0095_ujZsambek_0092_uj
< >

 

Az 1930-as években Lux Kálmán tárta fel a templomromtól északra található kolostorromot, azonban a terület teljes feltárására máig nem került sor.

 A kolostor épen maradt helyiségeiben kőtárat rendeztek be a templom és a kolostor leomlott faragott köveiből. A kőtárban lágy zene segíti, hogy visszaugorjunk a középkorba.

Zsambek_0064Zsambek_0040Zsambek_0071Zsambek_0068Zsambek_0030_uj
< >

 

Bízom benne, hogy ma is él közöttünk pár ember, aki felismeri a műemlék fontosságát, akar és tud is tenni a zsámbéki templomrom megmentéséért.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Barcánfa faépítésű kolostora Erdélyben

🌎 Gótikus erődtemplom Dél-Alföldön: Óföldeák

🌎 Premontreiek titkos hagyatéka Ócsán

🌎 Varázserejű középkori templom Jákon

🌎 Tüneményes román kori templom a különleges nevű faluban

🌎 Csíksomlyó, évszázados Mária-kegyhely

🌎 Öskü zsindelyes tetejű kerek temploma a Bakony lábánál

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!