Közel és távol

Plovdiv, a mesés kelet kapuja

Plovdivot, Bulgária második legnagyobb városát 6000 évvel ezelőtt alapították. Bár merre lépünk trák, görög, bizánci és római hatásokat fedezhetünk fel. Kanyargós, girbegurba utcácskáival, ókori emlékeivel, a bolgár reneszánsz jellegzetes épületeivel és keleti hangulatával mindenképp megér egy napos sétát.

 

 

6000 éves múltjával Plovdiv a világ 6. legrégebb óta lakott települése, Európában pedig ezen a téren a lista élén áll. Eredetileg trák település volt, majd a i.e. 4000 körüli időkből neolitikus település nyomaira bukkantak. 

I. e. 342-ben Nagy Sándor apja, Makedóniai Fülöp elfoglalta és nevezte el Philippopolisznak, innen ered korábbi magyar neve: Filippopoly vagy Filipápoly.

A római időkben fontos, virágzó központ volt. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok a hatodik században jelentek meg a területen. 

970-ben Bizánci Birodalom része lett, 1362-től pedig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Az 1878-as plovdivi csata után Kelet-Rumélia fővárosa lett, 1885-ben vált az egyesült Bulgária részévé.

A város nézést érdemes az óvárosban kezdeni. A római emlékek mellett a bolgár reneszánsznak hívott építészeti stílus házai hívják fel magukra a figyelmet. A házak alsó része kőből, felső része fából épült, jellegzetes kiemelkedő zárt erkélyekkel. 

 

Plovdiv_003Plovdiv_039Plovdiv_037_ujPlovdiv_036Plovdiv_018Plovdiv_017_ujPlovdiv_011
< >

 

A városkaputól vezet felfelé az út a Nebet-hegyre, ahol a római erődítmény komplexum romjai állnak és ahonnan megcsodálható Plovdiv városa.

 

Plovdiv_040Plovdiv_042_ujPlovdiv_048Plovdiv_045_ujPlovdiv_043
< >

 

A 19. században épült vallási épületei között ortodox templomokat, török kori dzsámikat és zsinagógát is találunk. 

 

Plovdiv_074_ujPlovdiv_055Plovdiv_069Plovdiv_058_ujPlovdiv_056Plovdiv_114_ujPlovdiv_113
< >

 

Kihagyhatatlanok a 2. századból való, épen maradt római kori műemlékek. A mai város szintje alatt elhelyezkedő stadiont Hadrianus császár parancsára építették. Több mint 30 ezer néző foglalhatott itt helyet. Az eredeti márvány oszlopokból ma is több látható. Nyaranta színházi előadásokat, koncerteket rendeznek a csodás romok között. 

 

Plovdiv_082_ujPlovdiv_094Plovdiv_091_ujPlovdiv_087
< >

 

Természetesen Plovdivnak van egy modern városrésze is, de itt is gyakran visszaköszön a múlt emléke.

 

Plovdiv_146Plovdiv_145_ujPlovdiv_153Plovdiv_142_ujPlovdiv_164Plovdiv_163Plovdiv_161Plovdiv_160Plovdiv_147
< >

 

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésed Plovdiv és Bulgária iránt. Gyere vissza, mert hamarosan folytatom Bulgária nevezetésségeinek bemutatását.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Gyönyörű ikonok a fekete hegyek országában

🌎 Tüneményes román kori templom a különleges nevű magyar faluban

🌎 Mi lesz veled Palmüra?

🌎 Kőműves Kelemen legenda nyomában Albániában

🌎 Aleppó, ahogy már sosem láthatjuk

🌎 Ankara és az ősi anatóliai leletek gyűjteménye

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!