Közel és távol

Zakynthos, a türkizkék tenger és a hajóroncs szigete

Zakynthosról, a Jón-tengerben található görög szigetről rögtön a festői öblökre, csodálatos aranyhomokos tengerpartokra és türkizkék tengervízre asszociálunk. A tenger felől érkezőket a meredek sziklafalakkal körül ölelt öbölben a képeslapokról jól ismert, partra kisodort hajóroncs is várja.

 

 

A Jón-tenger harmadik legnagyobb szigetén ne is keressünk ókori romokat, itt a természet szépségei hódítanak. A velenceiek „Kelet Virága” névvel illették a szigeten található, a dús olajfaligetekre, szőlőültetvényekre és a különös formájú barlangjaira utalva. Nevét a görög mitológiában megjelenő Dardanosz fiáról, Zakyntoszról kapta.

 

 

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy már az újkőkorban lakott volt. Az ókori költő, Homérosz is megemlíti az Iliász és az Odüsszeia műveiben. A középkorban a kalózok kedvelt célpontja volt. 1482-1797 között a velenceiek uralták, 1815-től a Görögországhoz való csatolásáig angol védnökség alatt állt.

Északon sziklás hegyek és mély szakadékok, délen termékeny síkságok, szélcsendes kis öblök találhatók. Fővárosában, Zakynthos városban hangulatos éttermek, tavernák, kanyargós szűk utcácskák bűvölik el a kikapcsolódni vágyókat.

A sziget és egyben Görögország egyik leghíresebb látnivalója a Navagio öböl. A hihetetlen kék színű víz, a fehérhomokos part és a magas sziklák ölelésében megbúvó híres hajóroncs kedvelt fotó téma.

zakynthos10zakynthos9zakynthos8zakynthos2zakynthos1
< >

A szigeten sok szállodai is található, sokan szívesen töltenek itt el egy hetet is. A görög földrészen nyaralók pedig egy napos hajókirándulás során kereshetik fel. Az egy napos látogatásról megoszlanak a vélemények, olvasónknak elég nagy csalódás volt.

“Az öböl a partra sodort hajóval, mellyel a turistákat csalogatják a szigetre, nekünk nagyon nem jött be. A nagy hajót, mellyel a körutazást bonyolították telezsúfolták utasokkal, úgy kellett széket kérnünk a matróztól. Az öbölbe kiraktak egy rövid időre rengeteg embert. A hajók kipufogó gázától büdös volt, a kánikulában úgy érezte az ember, hogy rögtön megfullad. Felesleges egész napos/egész szigetes túrára menni. Minden más rendben volt.”

zakynthoszakynthos6zakynthos5zakynthos4zakynthos7
< >

 

Köszönöm az infokat Arnhoffer Klárának!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Botanikus kert pazar kilátással a Francia Riviérán: Eze

🌎 Érintetlen természet A kis herceg írójának szigetén

🌎 Őslények tengerpartja Dél-Angliában

🌎 Parma, a sonka és a sajt csodálatos városa

🌎 Titokzatos szörnyek kertje Olaszországban

Kefalónia és Zakynthos csodálatos virágai

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!