Közel és távol

Portugália élő múzeuma: Evora

Evora a Lisszabont elpusztító 1755-ös földrengés után aranykorát élő Portugália városainak legszebb példája. A Lisszabonból kevesebb mint 2 óra alatt elérhető, 2000 éves múlttal rendelkező óvárosra 1986 óta az UNESCO Világöröksége része. A várost gyakran “szabadtéri élő múzeumnak” nevezik. 

 

 

A rómaiak Liberalitas Julia, illetve Ebora Cerealis néven ismerték. A római korból származó vízvezeték és Diana templom a mai napig látható. 714-ben a mórok hódították meg, majd a 12. században került újra portugál uralom alá. A középkorban virágzó nagyváros lett, az oktatás és a művészet egyik központja. 

A katedrálisa gótikus stílusú épületet 1186-ban kezdték építeni és a 13-14. században fejezték be. A legenda szerint Vasco da Gama flottája ebben a templomban áldatta meg zászlóit 1497-ben.

A Praca do Giraldo téren hajtották végre az inkvizíció során elítéltek kivégzését.  A tér északi részén áll a Santa Antao templom, melyet 1557-ben még érsekként építtetett a későbbi II. Henrik. 

A XV. században élte fénykorát. A portugál királyok kedvenc lakhelye volt egészen a spanyol megszállásig, 1850-ig. Jelentősége még tovább csökkent, amikor a jezsuiták bezárták itteni egyetemüket.

Evora legbizarrabb látnivalója Csontok Kápolnája, amelyben nagyjából 5000 csontváz maradványai láthatók itt. A kápolna felirata is elég elgondolkodtató: “Mi, a csontok, akik itt vagyunk, a tieidre várunk.”

 

EvoraEvora7Evora6Evora5Evora4Evora3Evora2Evora1
< >

Nagyon köszönöm a beszámolót Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

🌎 Templomos lovagok kolostora Tomarban

🌎 Porto, amit nemcsak a bor miatt érdemes felkeresni

🌎 Portugál “Neuschwanstein” kastély

🌎 Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

🌎 Tüneményes román kori templom a furcsa nevű faluban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!