Közel és távol

Pompás botanikus kert az adóparadicsomban

Bár Monaco a világ második legkisebb országa, szinte nincs olyan ember, aki ne hallott volna róla. Az adóparadicsom neve egyet jelent a pénzzel, a csillogással, a kaszinóval, a napsütéssel, a festői fekvéssel és a legizgalmasabb Forma 1 futammal. A szokásos látnivalók mellett a természetimádóknak a botanikus kert felkeresése is kihagyhatatlan.

 

 

A blogra kerülő írásaim többnyire kétféle indíttatásból készülnek. Szívesen írok saját utazási élményeimről, amikkel többnyire lemaradásban vagyok, leginkább akkor kerül terítékre egy város, ország vagy téma, ha annak épp valami aktualitása van.

A bejegyzések másik nagy hányadát azok az úti célok teszik ki, amik valamilyen formában fellelhetők az álmaimban. A bakancslista szót nem igazán szeretem, mert egy listára nem férne el az összes vágyam és a kipipálást is valamiféle letudásnak gondolom. Már pedig én nem kipipálni, letudni szeretném ezeket a helyeket, hanem átélni, magamba szippantani szeretném ezeket. Inkább van egy végtelen álomlistám a fejemben, amin rengeteg hely szerepel. Aztán rábízom a sorsra, hogy melyik megvalósulását dobja elém. 

Nem zavar, ha egy helyre már negyedik vagy ötödik alkalommal is eljutok, hisz mindig találok valami új felfedezni valót, valamit ami előzőleg kimaradt. Monaco botanikus kertjével épp így vagyok. Első látogatásomkor este, éjszaka fedeztem fel a csodálatos várost. Második alkalommal a Forma 1-es futam miatti felfordulás gátolt abban, hogy eljussak az egzotikus kertbe. A harmadszorra az előzőleg kimaradt látnivalók egy részét iktattam be a programba.

Két éve már a botanikus kert bejáratáig is eljutottam, de nem volt minimum 2-3 órám, hogy be is menjek. Már pedig az itt található rengeteg egzotikus szépséghez nem elég 5-10 perc. Kesergésre ekkor sem volt igazán okom, hisz előző nap a Francia Riviéra másik csodálatos botanikus kertjében Ezeben jártam. Remélem, ha  legközelebb majd arra járok, ez sem marad ki.

Az olvasók viszont elkényeztettek fotókkal, így már fájdíthatom a szívem és még inkább vágyakozhatom a megvalósulásra. Bükvics Csalló Diána fotói:

 

monaco_botanikus_kertmonaco_botanikus_kert2monaco_botanikus_kert1
< >

A botanikus kert (Jardin Exotique de Monaco) 1933-ban Albert herceg javaslatára nyílt meg. A szép kilátással és kivételes fekvéssel rendelkező, viszonylag kis területű kertben nemcsak a Földközi-tenger térségének flóráját mutatják be, hanem trópusi és egzotikus tájak növényeit is összegyűjtötték. Kaktusz gyűjteményében 1000 féle kaktusz és pozsgás növény látható, de orchideákat, bambusz és pálma különlegességeket is megcsodálhatunk. A földalatti cseppkőbarlangban őskori leleteket találtak, melyek a kert múzeumában mutatnak be.

Szabó Marianna fotói:

 

monaco_botanikus_kert3monaco_botanikus_kert13monaco_botanikus_kert12monaco_botanikus_kert11monaco_botanikus_kert10monaco_botanikus_kert9monaco_botanikus_kert8monaco_botanikus_kert7monaco_botanikus_kert6monaco_botanikus_kert5monaco_botanikus_kert4
< >

 

És igen. Jól gondolod. Még nem írtam a hercegség egyéb látnivalóiról, de igyekszem mielőbb pótolni. Csak hát vagy utazom, vagy írok… A kettőt még nem sikert együtt csinálni… De addig is mutatok pár fotót a botanikus kert bejáratáról és az itteni panorámáról. 

 

Monaco_022_ujMonaco_023Monaco_024Monaco_016Monaco_018Monaco_007
< >

Nagyon köszönöm az olvasói fotókat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Monet gyönyörű kertje Givernyben

🌎 Cannes, a hangulatos fesztiválváros

🌎 Színek, ízek, hangulatok Andalúziából

🌎 Botanikus kert pazar kilátással a Francia Riviérán: Eze

🌎 Érintetlen természet A kis herceg írójának szigetén

🌎 Művészet és tulipánok megkapó találkozása: Van Gogh

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!