Közel és távol

Gyerekkori álomból Sopron legkülönlegesebb látnivalója: Taródi-vár

Sopron legkülönlegesebb látnivalója a vár megálmodójáról és építőjéről Taródi Istvánról Taródi-várnak hívott építmény. Fiatalkori álom valóra váltásaként indult az építkezés, aztán 50 év kemény munkája során folyamatosan alakult, bővült. A befejezést az építő betegsége, majd halála meggátolta, de ma is sokan kíváncsiak a Bolondvárként is emlegetett egyedülálló erődre.

 

 

A vár építője, Taródi István 1925-ben született, 20 éves korában a szülei telkén kezdte el építeni első várát használt faanyagokból. 1951-ben vásárolta meg azt telket, amin a mostani vára áll. A 8 méter magas favárat átköltöztette ide, majd 1959-ben döntött úgy, hogy elkezdi a kővár felépítését.

Kora hajnalban már a várnál tevékenykedett és munkája után ismét ide tért vissza, hogy sötétedésig építkezzen. Minden követ saját kezűleg mozgatott meg és egyedül építette a 4300 m²-es várat, amihez becslések szerint mintegy 150–200 vasúti kocsira való követ használt fel.

A várhoz közeledve már messziről feltűnnek a jellegzetes kőtornyok.

 

sopron0093sopron0094sopron0095sopron0096
< >

A vár egy középkori várhoz hasonlatos, tornyok, kút, lovagterem és borház is található benne. A várba felvonóhídon juthatunk be, a tornyokba pedig csigalépcsőkön kapaszkodhatunk fel. A legmagasabb torony húsz méter magas. Az őrtorony (Boszorkány-torony) tetején a szél irányát egy boszorkány forgó figurája jelzi, a kis tornyon pedig egy szélkakas ékeskedik.

sopron0101sopron0122sopron0119sopron0115sopron0114sopron0113sopron0111sopron0109sopron0105sopron0104sopron0103
< >

A vár építése Taródi úr igazi szenvedélyévé vált. Sosem tudta abbahagyni, mindig úgy érezte, hogy valamit még kell építenie hozzá. A munkát egészen haláláig, 2010-ig folytatta.

2004-ben jártam a várnál egy hétvégi napon. Taródi úr akkor is rendületlenül dolgozott, azt viszont nem engedte, hogy fotót készítsünk róla. A várban a vár harmadik úrnője (harmadik feleség) kalauzolt bennünket.

Mindamellett, hogy igazán tiszteltem a hatalmas kitartást és megszállottságot, kicsit egyetértettem azokkal, akik bugrisnak tartották a várépítőt, aki minden erejét, energiáját és pénzét a várnak szentelte, és ezért Bolondvárnak nevezték el az építményt.

sopron0120sopron0118sopron0116
< >

Akkor még a vár ura és úrnője ott lakott az épületben, így csak kívülről vehettük szemügyre. A vár mai napig is látogatható, sőt most már belülről is megcsodálhatjuk és egy múzeumi részben ismerkedhetünk meg a vár történetével.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Mesevilág Székesfehérváron: a Bory-vár

🌎 Mosonmagyaróvár nyerte Európa legszebb városközpontja címet

🌎 Dunakiliti, az ezüst minősítésű falu

🌎 A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut

🌎 Elkészült a zenére táncoló szökőkút Győrben

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!