Közel és távol

Cseh fürdőváros, amit Arany János a Toldiban is megénekelt

Szombatig tart a nemzetközi filmfesztivál a gyógyvízéről híres Karlovy Varyban. A cseh kisvárosban az idén immár 52. alkalommal rendezik Európa egyik legnépszerűbb filmes seregszemléjét. De milyen is ez a cseh fürdőváros valójában, ahol Arany János oly sokat időzött? Mi fogta meg annyira, hogy gyógyulása feletti örömében még a Toldi szerelmében is megörökítette?
 
 
 
 
 
Karlovy Vary, a Cseh Köztársaság leghíresebb és legnagyobb gyógyfürdőhelye már a középkorban is ismert gyógyhely volt. Az 1370-ben alapított város IV. Károly német-római császárról, az alapítóról kapta nevét. Németül Karlsbadnak hívták. Az 1500-as évek végére már 200 gyógyfürdőnek adott otthont, a 18. század közepére pedig Európa első gyógyhelyeként tartották számon.
 
1759-ben egy tűzvészben szinte az egész barokk város elpusztult. Az újjáépítéskor klasszicista épületeket emeltek. A 19. század végén újabb építkezési hullám indult, a legtöbb épületet a Fellner és Helmer Vállalat építette. 1926-ban porcelán és üveggyár épült a városban.
 
Az első nemzetközi filmfesztivált 1948-ban rendezték. 1951 óta nemzetközi zsűri értékeli a filmeket. 1956-ban az ‘A’ kategóriás filmfesztiválok közé sorolták. Fődíja a Křišťálový glóbus, azaz a Kristály Glóbusz: egy női figura áll a talapzaton és tartja a kezében a Kristály Glóbuszt. 
 
2016-ban Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje hozta el a fődíjat. Idén pedig Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmjét is meghívták és bemutatják a fesztivál Horizontok elnevezésű szekciójában. 
 
 
Karlovy_016Karlovy_027Karlovy_015Karlovy_014Karlovy_012Karlovy_007Karlovy_005Karlovy_003Karlovy_001Karlovy_020Karlovy_019Karlovy_018
< >
 
A Teplá-völgyben elterülő települést a filmfesztivál mellett leginkább idilli fekvése és gyógyvize teszi vonzóvá. A barokk és szecessziós épületekkel teli városba évente 70 országból 85 000 szállóvendég és 2 millió átutazó látogat el.
 
A meleg vizes források vizéből bárki szabadon vételezhet. Az ásványi anyagokban gazdag víz állítólag gyógyír egy sor anyagcsere- és gyomorproblémára. Ez utóbbit megerősíteni nem tudom, de hogy megégette a kezem és kihűlés után iszonyatos íze volt az biztos.
 
 
Karlovy_024Karlovy_023Karlovy_029
< >
 
 
Ígértem még Arany János (1817-1882) és a Toldi szerelmének történetét. Sok más magyarral együtt Arany János is Karlsbad gyógyvízétől remélt enyhülést epebántalmaira. 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét itt töltötte a Zámecky vrch utca egyik házában, amelynek falán mai napig emléktábla emlékeztet nagy költői látogatásaira.
 
A legnagyobb epikus költőnk betegeskedése és leánya, Juliska 1865-ben bekövetkezett korai halála miatt mellőzte az írást. A “karlsbadi kúra” azonban nemcsak testi bajaira volt gyógyír, újból kedvet kapott az íráshoz.
 
Karlovy Varyban született a Mottó című kis költemény németül, a Nőmhöz című verstöredéket, de több görög drámákat is fordított itt tartózkodása alatt.
 
 
Karlovy_025Karlovy_022Karlovy_036Karlovy_038_ujKarlovy_044_ujKarlovy_042Karlovy_040Karlovy_035Karlovy_034Karlovy_033Karlovy_031Karlovy_026
< >
 
Legismertebbek azonban a Toldi szerelméből, 1879-ből való sorok, amelyekben a fürdőhely és a költő is megjelenik. Így arról, hogy IV. Károly cseh király (a fürdőhely névadója) vadásztársaival, köztük Toldi Miklóssal szarvasüldözés közben felfedezi a gyógyító erejű forrást:
 
“De Károly a völgyet megszereté nagyon,
Lön gondja utóbb, hogy neki nevet adjon:
Csatolta még hozzá két falu határát,
S ahol a forró víz kilövi sugarát,
Emele ott fürdőt, telepíte várost:
Az egész világnak gyűlőhelye már most.
 
Ott, honnan a szarvas lezuhant a mélybe, 
S hol a fürdő épült a forrás fölébe, 
Ötszáz évvel utóbb – vagy igen, már többel, 
Sokat ábrándozott egy beteg ősz ember; 
Megáldotta vizét, nagy jótéteményért, 
Ha nem új életért, új élet-reményért, 
S ha valaha célhoz bir jutni ez ének: 
Köszöni e forrás csuda hévvizének.”
 
 
 
 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!