Közel és távol

Hajdúszoboszló sokkal több mint fürdőváros

Hajdúszoboszlón található az ország és Közép-Európa legnagyobb termálvizű fürdőhelye. A Debrecentől 22 km-re fekvő település népszerűségét mutatja, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország harmadik legnépszerűbb települése Budapest és Hévíz után. A parkosított üdülővárosban minden adott a családok és gyógyulni, felüdülni vágyók aktív és passzív kikapcsolódásához az év minden szakában.

 

 

A tatárok pusztítása után elnéptelenedett település Bocskai Istvánnak köszönheti újjászületését. Az erdélyi fejedelem – akinek lovasszobra a városközpontot díszíti – a Habsburgok ellen vívott függetlenségi harcokban érdemeket szerzett hétszáz hajdúnak adott itt földet és otthont 1606-ban.

 

 

A város jelene szempontjából az 1925-ös év a meghatározó. Pávai Vajna Ferenc főgeológus irányításával földgáz után kutattak, amikor hirtelen barna színű, különös illatú, meleg folyadék tört fel. Az árkokban, gödrökben rendszeresen ruhát mosó asszonyok észrevették, hogy enyhül az évek óta fennálló ízületi fájdalmuk. 

 

 

Tudományos vizsgálatok bizonyították a víz jótékony hatását, megépült a gyógyfürdő, így elindult a település fejlődése. 

 

Gyógyfürdő bejárataGyógyfürdő
< >

 

Az 1940-es években a Bánomkertben elkezdődött az üdülők és szállodák építése. 1941 óta pedig már szállókat, apartmanokat és magánlakásokat is építenek. A városrészhez tartozik a Mátyás Király sétány, a szebbnél szebb szállodák utcája. 

A gyógyfürdő az Aquaparkkal, a stranddal és 2010-ben megnyitott Aqua-Palace élményfürdővel hatalmas fürdőkomplexumot képez. A Hungarospa, hazánk és egyben Közép-Európa legnagyobb fürdőkomplexuma szolgáltatásaival egész évben felejthetetlen élményt kínál a gyógy- és üdülővendégek, valamint a gyermekes családok számára.

strandÁrpád ÚszodaAquaparkAqua-Palace fedett élményfürdő bejárata
< >

A strand előtti parkban áll a millenniumi emlékmű, a Harangház. Oborzil Edit iparművész és férje, Rácz Zoltán építész egyedi alumínium öntvény 50 harangja látható itt, melyeket a művész házaspár Hajdúszoboszlónak adományozott.

 

 

A római katolikus templom barokk stílusban épült 1776-ban. Érdekessége a város történetét, a fürdő fejlődését bemutató freskók együttese. Krakkó érsek korában megfordult itt Karol Wojtyla, akit II. János Pál pápaként ismerhetünk.

 

 

A Kálvin téren áll a XV. századi alapokra épült református templom, melynek erődfala a város legfontosabb műemléke a templom mögött látható.

 

 

Néhány éve új templom épült, így most már az alig néhány száz fős görög katolikus közösségnek is van temploma.

 

 

Múzeumokban, kiállító helyekben is bővelkedik a város. Bocskai István Múzeum a város történetét bemutató állandó kiállításnak ad helyet.

A Nemzetközi Modern Múzeum Joseph Kádár gyűjteményében jött létre, többek közt Picasso, Kassák, Vasarely műveivel.

A Gazdaház múzeum tárgyi emlékek bemutatásával idézi meg, egy nemesi birtokos, a Czeglédy család egykori életét.

Csanádyak három hajdúkerületi főkapitányt is adtak a hajdúvárosoknak. Emléküket őrzi a klasszicista stílusú, műemlékileg hitelesen
helyreállított épület, a Csanády Borház.

A Skanzen régi idők hangulatát idézi, ahol a megnézhetjük, hogy éltek dédszüleink.

A városháza impozáns épülete is a település gazdagságáról árulkodik. Nagyon köszönöm a fotókat az információkat az Ilonának, az Ilona apartmanház háziasszonyának!

 

 

Évente több fesztivált és rendezvényt is tartanak a közel 24 ezer lakosú városban, ahol mára szinte mindenki a turizmusból él. Minden korosztály megtalálhatja a számítását, hisz van itt Toros napok, Grill és Sörfesztivál, Bió és borfesztivál, folklór és dixieland fesztivál is. Ősszel szüreti mulatság és libalakoma csábítja a kikapcsolódásra vágyókat.

A kalandok kedvelőit bringa utak, Mókuskaland élménypark,bringó hintó, gokart pálya, városnéző nosztalgia vonat és horgász tó is várja.

A várost árnyas és virágos parkok, szökőkutak teszik még élhetőbbé és vonzóbbá.

 

 

 

Ha mindehhez hozzávesszük a környék látnivalóit (Debrecen, Hortobágy), rá kell jönnünk, egy hét kevés Hajdúszoboszló és környékének felfedezésére.

Itt kitűnő szállás lehetőségeket is találsz:

Mesés apartmanok Hajdúszoboszlón

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Magyar város a Lonely Planet 2017-es ajánlott úti céljai között

🌎 Mézeskalácsfalu épült Debrecenben

🌎 Virágkarnevál a kulisszák mögött

🌎 Lepusztult kastély csodálatos átalakulása

🌎 Porto, amit nemcsak a bor miatt érdemes meglátogatni

🌎 Gyula sokkal több mint fürdőváros

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!