Közel és távol

900 éves kódexek a Vorau Apátság könyvtárában

A nem rég felújított Vorau Apátság barokk temploma és a hozzátartozó csodálatos könyvtár Kelet-Stájerország top látnivalói közé tartozik. A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárlóiban kilenc évszázad könyvritkaságait őrzik.

 

 

Az apátság elődjét 1163-ban alapította III. Ottokár. A templom 1660-1662 között épült, maga az épület megépítése gyors volt (2 év), de a teljes belső kialakításához 50 évre volt szükség.

A belső barokk stílusú, azokban az időkben szokásos roppant gazdag díszítést kapott. Az építőmestere Domenico Sciassia, aki még a máriazelli és a St. Lambrechti templomot is építette.

 

 

A belső tér barokk tobzódása hihetetlenül káprázatos.

 

 

A Főoltár a közép-európai barokk főoltárok egyik legszebb darabja, 17 méter magas és teljesen fából készült, még az oszlopok is, amelyek márványnak néznek ki.

 

 

 

A Mária oltáron egy gótikus Mária szobor látható 1470-ből, később ezt barokk stílusra átalakították, bearanyozták és koronát is kapott.

 

 

A szószéket Steindl Mátyás tervezte 1700 körül, a Szentháromságot ábrázolja.

 

 

A templom mennyezetén három nagy témát ábrázolnak: Isten országának hírüladása, Isten országának kezdete Jézus Krisztus által, Krisztus megdicsőülése és továbbélése a szentekben.

 

 

A Sekrestye mérete egy falusi kis templom méretével megegyező.A pompás bútorok lélegzetelállító összhangot teremtenek a freskókkal.

 

 

A mennyezet freskó a stájer barokk festő, Johann Cyriak Hockhofer, legismertebb alkotása, melynek a Menny és pokol címet adta, az utolsó ítélet alapján.

 

 

Részlet az egyik freskóból.

 

 

A templomot közrefogó apátsági épületek szintén középkori eredetűek, de mai formájuk a XVII-XVIII. század folyamán alakult ki. Mindkét épületrész udvarában kétemeletes, szép árkádsorok húzódnak.

 

 

A dongaboltozatos könyvtárterem (1730-31) pazar stukkóit D. és J. Androi, a freskókat I. G. Kröl készítette.

 

 

Csigalépcső vezet a hajdani másoló szobába,ahol 415 régi kéziratot és 215 ősnyomtatványt őriznek, köztük az 1190-ből származó Voraui Kódexet, mely a német kora középkori költészet legrégibb gyűjteménye.

 

 

A mintegy 20 000 kötetet számláló könyvtár rokokó tárlóiban kilenc évszázad könyveit őrzik.

 

 

A könyvtár egyik mennyezet freskója.

 

 

A könyvtárban van két földgömb 1688-ból, átmérőjük 110 cm. Az egyik mutatja az eget és az ismert csillagképeket.

 

 

 

Ez akkoriban egy nagyon modern eszköz volt. Az egyikbe a szerzetes belesúgta, hogy mit szeretne, a másik végén a könyvtáros a pultnál meghallotta. Így nem zavarták a többieket hangos szóval.

 

 

Nagyon köszönöm a bemutatást Pajorné Kiss Editnek!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Osztrák meseváros, ahol 300 éve sütnek mézeskalácsot

🌎 Kastély, ahol a Habsburg család az utolsó ausztriai napjait töltötte 

🌎 Bad Ischl, Salzkammergut tartomány legkedveltebb üdülőhelye

🌎 Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem

🌎 Ausztria legnagyobb vidéki kastélya: Schloss Hof

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!