Közel és távol

Lepusztult kastély csodálatos átalakulása

Kastélyok országa vagyunk, ehhez semmi kétség nem fér. Bár egyre több jobb sorsra érdemes régi épület csodás átalakulásáról hallani, a mai napig több száz kúria áll elhagyatottan, romokban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Luby kastély pár éve még kifosztva, magára hagyva állt, ma pedig igen kedvelt kastélyszálloda, esküvő helyszín és turista célpont.

 

 

Nagyar településen a 2007-ben, amikor a fotó készült nem sokan hittek a csodás átalakulás lehetőségében.

 

 

Nagyar település nevét először 1312-ben említik. A nagy előtaggal a szomszédos Kisartól különböztetik meg. Az Ar utótag eredete kétséges, legvalószínűbben az úr jelentésű Ar(ad) tulajdonnévvel hozható összefüggésbe.

A kastélyt és a utca felőli részében illatozó rózsakertet  Luby Géza országgyűlési képviselő építtette 1877─79-ben. Ebben a kastélyban születtek meg Luby Géza Okolicsányi Margittal kötött házasságából származó gyermekei, köztük Luby Margit néprajzi gyűjtő és etnográfiai művek szerzője, valamint ifjabb Luby Géza. A család a XX. század elején anyagi okokból eladta a kastélyt és birtokot, ekkor gróf Vay Ádám kiskorú örökösei voltak a tulajdonosok. 1936-ban Luby Géza visszavásárolta az épületet és itt lakott feleségével, Kölcsey Borbálával és neje első házasságából származó gyermekeivel, Szaplonczay Zsófiával és Lajossal.

Az államosítás után a kastély általános iskolaként működött.  Miután az iskolák körzetesítésével a nagyari iskolát megszüntették, az épület üresen állt és állaga egyre romlott. 1975-ben az épületet lakhatatlanná nyilvánították.

 

Luby_kastely23Luby_kastely22Luby_kastely21Luby_kastely20Luby_kastely19Luby_kastely18Luby_kastely17
< >

2010-ben kezdődött meg a kastély és környezetének felújítása. A 2013-ban átadott épületben interaktív múzeum kapott helyet, így a látogatók időutazást tehetnek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában.

 

 

Luby_kastelyLuby_kastely10Luby_kastely9Luby_kastely8Luby_kastely7Luby_kastely6Luby_kastely5Luby_kastely4Luby_kastely3Luby_kastely2Luby_kastely1
< >

 

 

 

Luby_kastely11Luby_kastely16Luby_kastely15Luby_kastely14Luby_kastely13Luby_kastely12
< >

A parkban Antik Rózsák Kertje emlékeztet az egykori rózsaligetre.  A kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepített rózsakertben kellemes sétát tehetünk. A kialakított rendezvényközpont kedvelt esküvői helyszín.

Luby_kastely33Luby_kastely32Luby_kastely31Luby_kastely30Luby_kastely29Luby_kastely28Luby_kastely27Luby_kastely26Luby_kastely25Luby_kastely24Luby_kastely17
< >

Az Antik Rózsák Kertjéről további fotókat találsz itt:

Színorgia és illatfelhő az Antik Rózsák Kertjében

 

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak, akinek Határok nélkül, mindenféle Facebook oldalán további fotókat találsz. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

 Illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

 Zöld oázis az egykori Orczy kúriában

 A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut

 Varázslatos képsorozat egy rózsabimbó születésétől az elmúlásáig

 Végtelen szőregi rózsamező

 Bevált módszerek rózsa szaporítására

 Színpompás rózsafesztivál Hollandiában

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. kiss dezsö says:

    ” és mond,a fenyőfák hová lettek “


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!