Közel és távol

Csíksomlyó, az évszázados Mária-kegyhely

A pünkösd ünnepe teljesen összeforrt Csíksomlyó nevével. A XV. századig visszavezethető pünkösdi zarándoklat, a csíksomlyói búcsú mára már a magyarság egyetemes találkozóhelyévé vált.

 

 

Az összes pünkösdi hagyomány közül talán legismertebb a csíksomlyói búcsú. A Csíksomlyón található Mária-kegyhelyhez buszokkal, vonatokkal tízezrével érkeznek zarándokok, hogy részt vegyenek a szombati  ünnepi misén. Sokan az út egy részét gyalog teszik meg. A mise után a hívek a szent hegynek tartott Kissomlyó-hegyen található keresztutat járják végig. A körmenet a hegy tetején található három kápolnánál végződik.

A romániai Hargita megyei Csíksomlyó 1959 óta része Csíkszeredának.  A települést Sumlov néven 1335-ben említik és 1352-ben már volt temploma. 1442 és 1448 között a korábbi templom helyén a ferencesek építettek egy gótikus templomot Hunyadi János marosszentimrei győzelmének emlékére. A többször feldúlt templomot és a hozzáépített kápolnát 1802-ben lebontották. 

A mai kegytemplomot 1802 és 1824 között építették barokk stílusban. Faragott Madonna szobra a XVI. század remeke. A templom melletti kolostorban a XVII. századtól középfokú oktatás zajlott. Könyvtárában értékes ősnyomtatványokat őriznek. 

 

14Csiksomlyó000114Csiksomlyó000214Csiksomlyó000314Csiksomlyó000414Csiksomlyó000514Csiksomlyó000614Csiksomlyó000714Csiksomlyó0008
< >

A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferencesek segítségére legyenek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett. A zarándoklat többnapos volt, gyalogosan érkeztek a pünkösd-szombati ünnepi misére. A délután mulatozással és egymás megvendégelésével, az éjszaka pedig virrasztással telt. Másnap, pünkösdvasárnap ért véget a zarándoklat.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Díjnyertes magyar fények díszítették a román parlamentet

» Kivirult a vad bazsarózsa a Duna-delta lankáin

» Premontreiek titkos hagyatéka Ócsán

» Varázserejű középkori templom Jákon

» Tüneményes román kori templom a különleges nevű faluban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!