Közel és távol

A modern építészet környezettudatos csodái Milánóban

Olaszország második legnagyobb városát, Milánót már nem csak a Dóm, a híres operaház, az Utolsó vacsora és a divatházak miatt érdemes felkeresni. A modern építészet, a futurisztikus helyek kedvelőinek kihagyhatatlan az új üzleti negyed, a Piazza Gae Aulenti környékének felfedezése. A modern városrész lenyűgöző felhőkarcolói, környezetbarát megoldásai már a jövőt idézik. 

 

 

Már egy ideje a bakancslistámon szerepel a Bosco Verticale, a világ első függőleges erdejeKét éve, amikor Milánóban jártam, sajnos nem fért bele a programba a város fölé magasodó két zöld torony megtekintése. Reményeim szerint idén nyáron sikerül eljutnom ide is.

Volt kolléganőm és olvasóm, Arnhoffer Klári viszont megelőzött. Pár nappal ezelőtt 4 napot töltött Milánóban, így volt ideje felfedezni a város új negyedét is. Fogadjátok szeretettel fotóit!

“Milánó modern negyede jelenleg is épül, a Garibaldi metró megálló közelében. A 2012-ben elhunyt építészről Gae Aulenti-ról – aki a párizsi Orsay múzeumot és a Pompidou központot is tervezte – elnevezett, az utcaszinthez képest 6 méter magasan elhelyezkedő kör alakú tér köré lenyűgöző felhőkarcolókat és modern épületeket emeltek. Ez egyben bevásárlóközpont is. Innen rövid sétára találhatóak a „Függőleges erdő-nek” nevezett épületek. Van hagyománya Milánóban a fák tetőre/erkélyre telepítésének, sok helyen láttam a városban számomra meglepően zöldellő épületeket.”

bosco_verticale8bosco_verticale7bosco_verticale6bosco_verticale5bosco_verticale4bosco_verticale3bosco_verticale2bosco_verticale1Bosco
< >

 

Bosco Verticale, azaz Függőleges Erdő a neve a 110 és 76 méter magas tornyoknak, amelyek közel egy hektárnyi erdőnek adnak otthont. A lenyűgöző  épületeket több mint 900 fa, 5.000 bokor és 10.000 talajtakaró aljnövényzet díszíti. A három és hat méter közé magasodó fák és a buja növényzet csökkentik a város légszennyezettségét, mivel a növények növelik a páratartalmat, széndioxidot fogyasztanak miközben oxigént termelnek.

A növények vízellátásáról egy öntöző- és szűrőrendszer gondoskodik, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel locsolja a növényeket. Az épületek energia-önellátását napkollektorok biztosítják.

A Függőleges Erdő zöldje nemcsak oxigént termel és szén-dioxidot nyel el, hanem megvédi az épületet az erős szelektől és az átható napsugárzástól. A növények fontos szerepet játszanak a lakások téli és nyári hőmérséklet-szabályozásában és a zajcsökkentésében.

 

bosco_verticale11bosco_verticale10bosco_verticale9bosco_verticaleBosco
< >

Nagyon köszönöm Klárinak a képes beszámolót! A bakancslistámon azért egyelőre továbbra is rajta marad. 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Mit keres két szélkerék az Eiffel-tornyon?

» Ingyenes borszökőkút vár Olaszországban

» Parma, a sonka és a sajt csodálatos városa

» Titokzatos szörnyek kertje Olaszországban

» Terni bazilikája, ahol ezrek tesznek esküt Valentin-napon

» Legenda vagy valóság? Júlia erkélye Veronában

» Színek, ízek, hangulatok Andalúziából

» Botanikus kert pazar kilátással a Francia Riviérán: Eze

» Modena, a balzsamecet készítés fellegvára

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!