Közel és távol

Cannes, a hangulatos fesztiválváros

A filmvilág egyik legnagyobb seregszemléjét a csupán 70.000 lakosú tengerparti városban, Cannes-ban rendezik. A város legfőbb bevétele a turizmusból származik, a fesztivál idején a lakósok száma közel a háromszorosára nő.  

 

 

A Francia Riviérán Nizza és Monaco elhelyezkedő települést már a középkorban is lakott volt. Lakói földművelésből és halászatból éltek. Az első villát a XIX. század első harmadában emelték. Hamar népszerűbb lett az angol és francia előkelőségek körében és sorra építették pazar villákat. 

Az első kikötőt 1838-ban építették a part menti ösvény kiszélesítésével, melyet “a kis kereszt útjának” (chemin de la petite croix) neveztek el, később kapta a ma is használatos Croisette sétány nevet. 

Nagy fordulópont volt a város életében 1939, amikor a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt Cannes-t választotta a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére. Helyszínül a befejezés előtt álló Casino 1200 főt befogadó nagytermét jelölték ki. A második világháború miatt csak 1946-ban rendezték az első fesztivált. Pénzügyi nehézségek miatt 1948-ban és 1950-ben is elmaradt a fesztivál, de azóta minden évben megrendezik. Eleinte szeptemberben, majd 1951-től májusban rendezik a 11 napos versengést az Arany Pálmáért.

A filmvetítések legfőbb helyszínét a Croisette sétányon fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palotát (Palais des Festivals et des Congrès Palo) 1979-ben építették újjá. Összesen 44000 m² kiállítóterülettel és 15 előadóteremmel rendelkezik. Évente több, mint 50 nemzetközi szakmai eseményt rendeznek itt. A sétányon a díjnyertes hírességek kézlenyomatát is megtaláljuk.

A Chemin des Étoiles sugárúton rendezők, színészek és más híres filmsztárok hagyják itt kézjegyüket és aláírásukat az utókor számára, a Los Angeles-i Hollywood Boulevard ötletéhez hasonlóan. 


Cannes_017Cannes_014Cannes_011Cannes_022Cannes_027Cannes_018
< >

 

A látványosságuk közül érdemes megemlíteni az óváros szűk sikotorait, a városfalat, a Musée de la Castre múzeumot, az őrtornyot és az óváros templomát. A Vieux Port kikötő a csodás yachtjaival és a Croisette végén lévő partszakasz is kellemes kikapcsolódást ígér. A városban három kaszinó is üzemel.

Cannes_009Cannes_015Cannes_020Cannes_021Cannes_028Cannes_030Cannes_043Cannes_053_UjCannes_052Cannes_050_uj
< >

 

Természetes nem hagyhattam ki, hogy az erkélyeket, növényzetet is lefényképezzem.

 

Cannes_046_ujCannes_003Cannes_001Cannes_047Cannes_038Cannes_033Cannes_031
< >

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Mit keres két szélkerék az Eiffel-tornyon?

» Ingyenes borszökőkút vár Olaszországban

» Színek, ízek, hangulatok Andalúziából

» Botanikus kert pazar kilátással a Francia Riviérán: Eze

» Modena, a balzsamecet készítés fellegvára

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!