Közel és távol

Machu Picchu, az inka romváros, ahogy még nem láttad

Hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan korban élhetek, amikor őseink lenyűgöző örökségeit a modern kor vívmányainak köszönhetően egyszerűen és szinte áldozat nélkül megtekinthetem. Nem kell egy vagyont elkölteni az utazásra, nem kell átrepülni az óceánt, nem kell izzadságszagú, fárasztó gyalogtúrát tenni a keskeny ösvényeken és nem kell a képbe belemászó turisták miatt mérgelődni. Az élmény persze nem ugyanaz, de Machu Picchu még képernyőn keresztül is elbűvölő.

 

 

Machu Picchu, rendkívül szép környezetben, Peruban, az Andok keleti lejtőjénél, egy hegyi trópusi esőerdő közepén áll, 2430 méterrel a tengerszint felett. A település valószínűleg a fénykorát élő Inka Birodalom legnagyszerűbb városa volt, rendkívüli példa az ember és a természeti környezet kölcsönhatására. Úgy tűnik, mintha a hatalmas falait, teraszait, rámpáit a természet szabta volna ki a meredek sziklafalak oldalában.

A várost a két nagy inka uralkodó Pachacutek Inca Yupanqui (1438-71) és Tupac Inca Yupanqui (1472-93) idején építették. Az inka fővárostól, Cuzcótól több mint 100 km-re fekvő város szerepét a mai napig homály fedi. A romok között négy különálló negyed található, úgy, mint földműves, ipari, királyi és vallási negyed. A várost 1570-ben hagytak el, majd kb. 400 évig „pihent”. Újkori felfedezése 1911-re tehető.

A 325 négyzetkilométeres terület az inkák utolsó erődítménye volt és a mai napig Latin-Amerika egyik legfontosabb kulturális helyszíne. A környezetében élő, burgonya- és kukoricatermesztésből, valamint lámatartásból élő emberek életvitele nagyon hasonlít inka őseikéhez.  

Machu Picchut és természetes környezetét 1981-ben „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel, mint különlegesen fontos kulturális értéket őrző szent területet. 1983-ban Unesco Virágörökséggé nyilvánították, 2007-ben pedig a Világ Új Hét Csodájának egyike lett.

 

machupicchu9machupicchu8machupicchu7machupicchu6machupicchu5machupicchu4machupicchu3machupicchu2machupicchu1
< >

A képre kattintva 360 fokos túrát tehetsz az ősi kövek között és ráadásul a turisták tömegével sem kell megküzdened:

 

Machu Picchu

 

Nekem, most így a fotókon keresztül is jól esett a séta, bár nem adtam még fel a reményt, hogy egyszer személyesen is megsimogatom az ősi köveket és magamba szippantom a misztikus hely harapható levegőjét.

Képek forrása

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Húsvét-sziget szobrainak 8 titka

» 2014 legnépszerűbb látványosságai

» Világrekord karácsonyfát állítottak Rióban

» Zarándoklás a Magányos cédrus földjén

» Velká Amerika: a Cseh Grand Canyon

» Budapest látványosságai 360 fokban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!