Közel és távol

Nyitott házak hétvégéje a Duna-parton

Ha április, akkor Budapest100. Évek óta a főváros egyik legkedveltebb tavaszi rendezvénye a Budapest100, amikor is megnyitják a százéves házak kapuit. Két napon keresztül együtt ünnepel egy csomó ház apraja nagyja, sőt vendégül látják az érdeklődő ezreket is. Az idén a rakpartok házai kerülnek a középpontba.

 

 

A Budapest100 az egész várost megmozgató, rendhagyó civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére. A közösségépítő városi ünnep felhívja a figyelmet a város alig ismert épületeire is, az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire, a másutt nem megtalálható legendákra.

2011-ben ünnepelte 100. születésnapját a Goldberger-ház, az OSA Archívumának épülete az V. kerületben. Ez adta az ötletet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. Azóta évente minden olyan ház – lakóépület vagy intézmény – csatlakozhatott, amelynek az építése valamilyen módon kapcsolódott az adott évhez. 2016-ban változott a téma, hiszen az I. világháború idején kevés új épület volt. Az épületek korától függetlenül a pesti Nagykörút lett a Budapest100 helyszíne. 

 

 

2017-ben a Budapest100 a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozik 2017. április 22-23-án. A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően.

 

 

A programok az idén is ingyenesek. Részletes információ a Budapest100 hivatalos oldalán.

Hatalmas élmény volt számomra, amikor a Budapest100 keretében 2014-ben a 100 éves Wekerletelep titkait fedeztem fel és többek közt bejutottam a Barátok közt sorozatból ismert “Berényi-házba” is. 

Az idén még nem döntöttem el melyik programra megyek el, de ha rajtam múlik az idén sem marad ki a rendkívül lehetőség.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Vége a báltermi kávézgatásnak: bezárt a Lotz-terem

» Skót helyszínek Budapesten, ahogy a skót szoknyás nagykövet látja

» Tüneményes időutazás: Gül baba utca

» Ingyenesen látogatható arborétum Buda szívében

» Illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!