Közel és távol

Elbűvölő város a kanyargó Kurca partján

A Csongrád megye északi részén fekvő Szentest a Kurca-folyó hangulatos kanyarulatai szelik ketté. A keskeny folyót látva ma már elképzelhetetlen, hogy egykor innen gyümölcsöt és sót szállító hajók közlekedtek Nagyváradig. Legdinamikusabb városfejlődési szakaszában, 1878-tól átmenetileg még megyeközponti feladatokat is ellátott.

 

 

Szentes a tanyákkal övezett város a Dél-Alföldön, a Tisza közelében, a Kurca mellett fekszik a jelenlegi megyeszékhelytől, Szegedtől 50 km-re északra. A terület Európa leggazdagabb geotermikus mezőjét rejti. A föld mélyén, a hazai zöldségtermesztés fővárosában 32 termálvizű kút ontja télen-nyáron az energiát az üvegházakban, fóliasátrakban zöldségfélékre, virágokra.

 

 

A Kurcáról az első írásos említés I. Géza idejében, 1075-ben kelt oklevélben fordul elő Curicea alakban. A név igen hasonlít a szláv kûrica szóhoz, ami jércét, tyúkot jelent. A Kurca a Körös-torok alatt szakad ki a Tiszából és 15 km hosszúságban kanyarog a szentesi határban. Több forrás is úgy tartja, hogy a Kurca régebben az Amád, vagy Almád nevet viselte, s a Kurca nevet a török időben kapta, még pedig egy tragikus sorsú török családról. A legenda szerint egy úszni nem tudó török férfi, akinek a fia, vagy a felesége belefulladt a folyóba a partról kétségbe esve kiabálta családtagja nevét: Kurca! Kurca! A túl parton leselkedő magyarok hallották a kétségbe esett kiabálást és a szájhagyományok útján fennmaradt a történek és a név.

 

 

Az én fotóim után viszont köszönettel átadom a szót Pajorné Kiss Edit olvasónknak, aki a napokban járt Szentesen és minden nevezetességet megörökített.

1911/12-ben szecessziós-eklektikus stílusban épült a Járásbíróság. Tervezte Dobovszky József. Jelenleg is a városi bíróságnak ad helyet.
 
 
  
 
A volt megyeháza neoreneszánsz épületének oldalszárnyában működő múzeum nyolc állandó kiállításon és négy kiállítóhelyen mutatja be Szentes és környékének tárgyi és szellemi kincseit, gazdálkodástörténetét. Nevét Koszta Józsefről, az alföldi iskola egyik legnevesebb festőművészéről kapta.
 
 
 
 
Horváth Mihály szobra a Megyeháza előtt,aki csanádi püspök,később vallás- és közoktatásügyi miniszterhelyettes volt..A magyar történetírás kiemelkedő alakja.
 
 
 
A Kossuth tér Szentes város főtere. Kossuth Lajos – Jókai Mór és Vasvári Pál társaságában – 1848. október 1-jén hajtott a régi városházára. Nagy hatású toborzóbeszédét a tér délkeleti részén mondta el, ahol 1934-ben felállították Tóth István róla készített szobrát.
 
 
 
 
Harruckern János György báró Csongrád megyében új falvakat létesített, fellendítette az ipart és a kereskedelmet. A hadseregnél végrehajtott élelmezési reformja jelentős megtakarításokat eredményezett az udvarnak, mely elismeréséül III. Károly magyar királytól előbb udvari kamarai tanácsosi tisztséget, majd később bárói címet kapott.
 
 
 
A szentesiek egyetlen mozija a 200 férőhelyes Őze Lajos Filmszínház, amely a helyi születésű színművészről kapta a nevét.
 
 
 
 
Szentes belvárosában, a Kossuth Lajos utca 9-es szám alatt áll a szép, nyerstégla burkolatú, hegyes tornyú evangélikus templom.
 
 
 
 
Görög ortodox templom.Módosabb görög családok a háborús viszonyok miatt 1726-ban Magyarországra menekültek, közülük Szentesen is többen letelepültek. 1784-ben önálló egyházközséget alapítottak. 1786-ban felszentelték Szent Miklós tiszteletére épült templomukat.
 
 
 
 
Fridrich János 1905-ben építtette meg az egyetlen vidéki fényképészeti műhelyet, azaz korabeli nevén fényirdát. A remek kompozíciós érzékű fotós számos képen örökítette meg a századelő Szentesét. Az épületben megtekinthetőek a Friedrich-család és más környékbeli fotográfusok képei, szerszámai. 
 
 
 
 
 
 
Szentes egyik legrégebbi, 1830 körül épített téglaháza eredetileg rangos polgárház volt. A szájhagyomány szerint Petőfi apósa is lakott itt. Ma Péter Pál doktor 1920-as évekbeli műszereit, korabeli bútorait, illetve a többi szoba jellegzetesen századvégi berendezését tekinthetjük meg a házban.
 
 
 
 
1760-ban leégett középkori templom helyén 1808-1826 között új templomot épített a református egyház.
 
 
 
 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Magyar falu, ahol érzed, jó helyen vagy

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vida-Szucs Lajos says:

    A legjobb!
    Még a csapvíz is páratlan 🙂

  2. Kuklai Katalin says:

    Csodás szülővárosom. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!