Közel és távol

Valley Gardens botanikus kert tavaszi szépségei

A világ legnagyobb rhododendron gyűjteményével is büszkélkedő Valley Gardens a Windsor Great Park egyik legszebb botanikus kertje. A páratlan gyűjteményű, 220 hektáros parkban a tavasz a leglátványosabb időszak. Csodáld meg a rhododendronok, kaméliák, magnóliák fantasztikus pompáját!

 

 

A Valley Gardens egy 220 hektáros park, a Windsor Great Park (Királyi Park) dél-keleti csücskében. Kialakítását Sir Eric Savill (kertépítő, a Királyi Kertészeti Társaság tagja) kezdte meg 1946-ban években Virginia Water tó partján lévő dimbes-dombos területen. A világ minden részéről származó egzotikus növényekkel való beültetési munkálatokat VI. György király és II. Erzsébet királynő is felügyelte. 

A park májusban a legszínesebb, de az év többi hónapjában is bőven kínál látnivalót. Egész évben ingyenesen látogatható. 

Rhododentdronok

A Távol-Keletről származó rhododendron vagy havasszépe már évezredekkel ezelőtt is előkelő helyet foglalt el a japán és kínai császári udvarokban, majd meghódította Európát is. Az enyhe teleket, a hűvös és csapadékos tavaszt és meleg, párás nyarakat kedvelő növényből Angliában és Írországban találjuk a legszebb gyűjteményeket. Hazánkban a Jeli Arborétum májusban nyíló rhododendronjai a legismertebbek.
 
the_valley_gardenthe_valley_gardens7the_valley_gardens6the_valley_gardens5the_valley_gardens4the_valley_gardens3the_valley_gardens2the_valley_gardens1
< >

Magnóliák 

A kora tavasszal virító magnóliák a hazai kiskertekben is igen kedveltek. A Szombathelyen található Kámoni Arborétumban még tart a magnólia virágzás, de érdemes igyekezni.

the_valley_gardens8the_valley_gardens11the_valley_gardens10the_valley_gardens9
< >

Kaméliák

A hideg teleink miatt a kamélia nehezen tartható a mi klímánkon, botanikus kertekben is ritkán látni.

the_valley_gardens17the_valley_gardens16the_valley_gardens15the_valley_gardens14the_valley_gardens13the_valley_gardens12
< >

 

Japán díszcseresznye (Sakura)

A díszcseresznye virágzáshoz hónapig tartó ünnepségsorozat társul Japánban. Hazánkban is egyre több helyen csodálhatjuk meg a kedves rózsaszín virágokat.

 

the_valley_gardens20the_valley_gardens19the_valley_gardens18
< >

Nagyon köszönöm a fantasztikus fotókat Seregi Ildikó olvasómnak!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Csodálatos Varázskert a Vasi-hegyháton

» Tulipán csodákért utazz Vácrátótra

» Pepi-kert, azaz a Szervasi Arborétum

» Ingyenesen látogatható arborétum Buda szívében

» Illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

» Keukenhof, a világ legnagyobb tavaszi kertje

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!