Közel és távol

Templomos lovagok kolostora Tomarban

Portugália abban a szerencsés helyzetben van, hogy a nagy világégések, a világháborúk pusztításai elkerülték az országot. Bármelyik vidékre tévedünk, 30-50 km-es körzetben nagy valószínűséggel találunk egy középkori kolostort. Tomar is egy igazi gyöngyszem.

 

 

Az ország középső részén, Tomarban található Krisztus-rendi kolostort 12. században a templomos rend részére építették. A rendet a 14. században pápai parancsra feloszlatták, Dénes király 1319-ben új lovagrendet alapított: a Mi Urunk Jézus Krisztus lovagrendet, amely 1334-ben foglalta el a templomosok megüresedett kolostorát.

Később tovább bővítették a kolostort: több kerengőt, szerzetesi épületeket, cellákat, konyhát építettek az 1600-as évek legelején. 1843-ban megszűnt a kolostorban a szerzetesi élet és Portugália legnagyobb épületegyüttesét Tomar grófja vásárolta meg. A kolostor 1910-ben szállt az államra. 1983-ban felvették az UNESCO a világörökségi listára.

A templom legrégebbi része a körtemplom, külső fala egy 16 oldalú szabályos sokszög, pillérekkel, kerek ablakokkal, kupolával. A belsőtér egy szabályos nyolcszög amelyeket gótikus oszlopok fognak össze, a középtért egy szentélykörüljáró övezi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyon köszönöm a fotókat és a leírást Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Volt királyi nyaralóhely a portugál Szentendrén

» Porto, amit nemcsak a bor miatt érdemes felkeresni

» Portugál “Neuschwanstein” kastély

» Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

» Tüneményes román kori templom a furcsa nevű faluban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!