Közel és távol

Sakura ünneppel köszöntik a tavaszt Japánban

A  fehér és rózsaszín apró virágú cseresznyefák (Sakura) virágzásával kezdődik Japánban az ország egyik legszínpompásabb fesztiválja a Hanami. Az ország nemzeti szimbóluma, a sakura sok művészeti alkotás témája, rengeteg verset és dalt ihletet. A cseresznyefák virágba borulását, azaz a tavasz megérkezését több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntik.

 

 

A Hanami szó jelentése cseresznyevirág-nézés. Az emberek családostul, kollégákkal, étellel-itallal megrakott kosarakkal vonulnak ki a cseresznyefák alá. Leterítenek egy pokrócot, és élvezik a napsugarait, a tavaszt. Esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, táncolnak.

A cseresznyefák hatalmas, tömött virágai akkor nyílnak, amikor a többi fa még kopár, épp csak ébredezni kezd. A csak szépségük miatt nemesített fák gyorsan elnyíló, apró szirmai az élettől elválaszthatatlan múlandóságot,  a folyamatos megújulást, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirág Japán nemzeti virága, országszerte szinte minden parkban, iskola udvarban, szentély mellett megtalálható. 

A több évszázados hagyomány sokáig csak a tehetősek időtöltése volt. A 700-as évek végén kezdett el szélesebb körben is népszerűvé válni. Ma az emberek hosszú kilométereket utaznak, hogy gyönyörködjenek a déli szigetektől induló, és észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban. Az időjárás-jelentések leginkább várt része, amikor elmondják, az ország melyik részén hány százalékos nyílási állapotban pompáznak a sakurák.

A fesztiválok megszervezését nehezíti, hogy a különböző fajta cseresznyefák eltérő időpontban nyílnak és a csupán néhány napig tartó virágzás időpontját az időjárás is jelentősen befolyásolja.

A legkedveltebb cseresznyevirág-néző helye a Mjógi-hegy lábánál lévő Sakura-no-Sato (“Cseresztnyefalva”), ahol jelenleg több mint 15 ezer cseresznyefa csodálható meg. 

 

sakura-352633_1920sakura40sakura39sakura38sakura37sakura36sakura35sakura34sakura33sakura32sakura31sakura30sakura20sakura15
< >

Magyarországon is egyre több városban csodálhatunk meg sakura fákat. Budapesten a Füvészkertben az idén is megrendezik a hagyományos Sakura ünnepet április 8-9 és 15-16 között.

Forrás

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Nyár és tél kontrasztja csodálatos fotókon

» Lenyűgöző kék-órás felvételek a nagyvilágból

» Ezekben a városokban a legdrágább az élet

» Megnyílt a világ legnagyobb virágoskertje

» Márciusi virágözön a Vácrátóti Botanikus kertben

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!