Közel és távol

Kossuth Lajos nyomában Torinóban

Kossuth Lajos, a XIX. századi Magyarország egyik legnagyobb hatású politikusa életének utolsó éveit az olaszországi Torinóban töltötte. Ekkor ragadt rá a “turini remete” jelző. Egykori lakóházán emléktábla, a közeli parkban pedig szobra jelzi, hogy 27 évet itt töltött az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc egyik vezéralakja.

 

 

 

A Batthyány-kormány pénzügyminisztere az 1849-es szabadságharc csúfos bukása után emigrációba kényszerült. Törökország, Anglia és Amerika után 1861-ben Olaszországban telepedett le. Több helyen is élt az ország északi részén, a legismertebb, az utolsó lakhelye Torinóban a Via dei Mille 22. szám alatt található. Itt töltötte élete utolsó napjait és itt is halt meg. 

 

 

Torinó (több európai nyelven Turin) az egyesült olasz állam megalakulása után 1861-től 1865 az ország fővárosa volt. Ma a negyedik legnépesebb olasz város, a gazdasági központok sorában pedig harmadik Róma és Milánó után.

A ház előtti parkban áll Kossuth Lajos mellszobra, amelyhez a ceglédi gimnázium Kossuth-szobra szolgált alapul. Kossuthot többször is megpróbálták hazacsábítani. 1877-ben Ceglédről “százak” keresték fel, hogy hazahívják országgyűlési képviselőnek. A politikus válasza nemleges volt, de a  “turini százak” és később a leszármazottaik is mindig megemlékeztek a látogatásról annak évfordulóján. Az Ő ajándékuk a szobor.

 

 

1894 március 20-án, az akkor 92 éves Kossuthot végleg ledöntötte és magával ragadta influenza. Kossuth, valamint felesége és lánya hamvait különvonattal szállították Budapestre. Az állomásokon gyászolók ezrei álltak, térdeltek a vasút mellett, beszédeket mondtak és Kossuth-nótákat énekeltek. Koporsóját a Magyar Nemzeti Múzeumban ravatalozták fel. Közadakozásból épült meg a Kerepesi úti temetőben a mauzóleuma. Nemzeti Múzeumtól a Kerepesi úti temetőbe közel félmilliós temetési menet kísérte. Ferenc József utasítására sem a hadsereg tagjai, sem az államhatalmi szervek munkatársai nem vehettek részt hivatalosan a gyászszertartáson. Temetésén többek közt Jókai Mór is búcsúztatta.

Kossuth Lajos mauzóleuma

Kossuth Lajos mauzóleuma

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Terni bazilikája, ahol százezrek tesznek esküt Valentin-napon

🌎 Ingyenes borszökőkút vár Olaszországban

🌎 Volt királyi nyaraló hely a portugál Szentendrén

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!