Közel és távol

Premontreiek titkos hagyatéka Ócsán

A Pest megyei Ócsa egyedülálló látnivalója a XIII. században épült román stílusú bazilika, amelyet a francia premontrei szerzetesrend tagjai építettek. Felújítása után, 1995-ben Európa Nostra-díjjal elismerték el az Európában is kiemelkedő jelentőségű örökségünket.  

 

 

A XIII: században épült háromhajós, kereszthajós, romás stílusú bazilikát Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték a francia premontrei szerzetesrend tagjai. Alapításának pontos ideje nem ismert, az 1234-ből származó első írásos emlék már a templom létezését bizonyítja.

Az építőkövek nagy része mészkő, homokkő, mészfőtufa és más vulkanikus eredetű mészkőfajta, melyeket a Budai Hegységből, többek közt Sóskútról szállítottak ide, hatalmas méretű blokkokban.

 

 

 

A tatárjárás alatt mind a templomot, mind a falut felégették. 1242 után a a francia francia premontrei szerzetesrend tagjai építették újjá. A török hódoltság idején a törökök a falut katonai központként, a templomot mecsetként használták. 

A déli bejárat melletti köveken található mélyedések, vájatok eredete ismeretlen. Egyes források szerint a tatárok itt élesítették a kardjukat, míg más vélekedés szerint a török szablyák nyomai láthatók itt.

1560-ban az időközben leégett a tetőzetű templomot a református lakosság és egyház vette birtokába. 1776-ban a templomot teljesen felújították. 1965-ben Komornyik József barokk orgonát készített a templom számára. Mai arculatát az 1986-ban megkezdett teljes régészeti feltárás és restaurálás után nyerte el. 

 

 

 

A főszentély a XIII. századi falfestészetünk egyik legjelentősebb alkotása. Középen Mária megkoronázását, mellette a 6-6 apostolt ábrázolja. A két belső tartóoszlopon Szent Miklós és Szent György képe látható. A szentélynégyzet két oldalán az utolsó ítélet és Szent László lengenda maradványait fedezhetjük fel.

 

 

 

 

A hely kiváló akusztikai adottságait kihasználva 1972-tól rendszeresen tartanak komolyzenei koncerteket. A református műemlék-bazilika mai napig működő templom. Az istentiszteletek idejét kivéve kísérővel látogatható.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Varázserejű középkori templom Jákon

🌎 Gyönyörű ikonok a fekete hegyek országában

🌎 Makovecz Imre csodálatos templomai 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!