Közel és távol

Terni bazilikája, ahol ezrek tesznek esküt Valentin-napon

Február 14-én, Valentin-napon a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a Rómához közeli Terni város bazilikáját, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

 

 

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Valentin a III. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, Valentin, Terni (akkori nevén Interamna) első püspöke összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket. Többek közt a katonákat is összeadta szívük választottjával. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. 

Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi és titokban összeadja a párokat, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Február 14-i kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: “A Te Valentinod.”

 

 

A XIV. században felelevenítették az ókori történetet és ekkor vált Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. 
 
Az olaszországi Terni városa az egyetlen hely, ahol február 14, azaz a Valentin-nap munkaszüneti nap. Zárva tartanak az iskolák, boltok, gyárak, hivatalok. A városkában egész februárban események sorozatával tisztelegnek San Valentino, vagyis Szent Bálint, Terni védőszentje, az igaz szerelem patrónusa előtt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A lefejezés helyén egy kis templomot építettek a harmadik században, amit később bővítettek is, majd elpusztult. Jelenleg egy kis múzeumban látható az eredeti római kori fal egy kis részlete. 

 

 

Képek forrása

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Legenda vagy valóság? Szerelmesek szentélye: Júlia erkélye

🌎 Ingyenes borszökőkút vár Olaszországban

🌎 Varázserejű középkori templom Jákon

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!