Közel és távol

Varázserejű középkori templom Jákon

A Vas megyei Ják temploma a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotása. Az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikája a hazai középkori nemzetségi monostorok egyedülálló épségben fennmaradt képviselője. A 2013-ban befejeződött felújítás óta még inkább szembeötlő művészeti gazdagsága. 

 

 

A dombra épített templom már kilométerekről látható. Jól beleillik a tájba, monumentalitása csak megérkezve érzékelhető. Viharos történelme során sok mindent megért. Tűzvész pusztított, többször átépítették, törökök dúlták, de azóta még büszkébben áll és mutatja be a román stílusú építészet jegyeit.  

A 11. század végét nagyarányú építkezések jellemezték, sok román stílusú székesegyház, kolostortemplom és kápolna épült, jó részt fából. A fatemplomok az idők során megsemmisültek. A székesegyházakat és a kolostortemplomokat árkádokkal három hajóra osztott terű, kereszthajó nélküli bazilikák mintájára készítették.

A jáki templom megépítése jáki nemzetiségű Nagy Márton nevéhez köthető, aki kora egyik leghatalmasabb egyházi épületét kívánta létrehozni. Az építkezés 1214-ben kezdődött, Szent György tiszteletére való felszentelésére 1256-ban került sor. Utolsó nagy átépítése 1896 és 1904 között zajlott Schulek Frigyes tervei alapján.

A parkkal körülvett templom leghíresebb része a díszes főkapu. A befelé mélyülő, többszörösen tagolt főbejáratot normann motívumok díszítik. A templom nyugati oldalánál a templommal egy időben épült Szent Jakab-kápolnát találjuk.

A csodálatos látvány mellett ejtsünk szót a varázserőről is. A legenda szerint az épület ősi köveinek varázsereje van: a lányoknak és nőknek segít rátalálni az igaz szerelemre, valamint a boldog házasságra.

A templom belépőjegy megfizetésével látogatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Tüneményes román kori templom a tüneményes nevű faluban

🌎 Öskű zsindelyes tetejű kerek temploma a Bakony lábánál

🌎 Gótikus erődtemplom Dél-Alföldön: Óföldeák

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!