Közel és távol

Mesés fotók az izlandi északi fényről

Sokak bakancslistáján szerepel a csodálatos égi jelenség, a sarki fény megtekintése. Az enyémen is rajta van. Kürtös Réka olvasóm viszont már kipipálhatta. 35 év után teljesült gyermekkori álma és Izlandon lencsevégre kaphatta a misztikus csodát.

 

 

A sarki fény a föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. A szerencsések késő ősztől kora tavaszig  az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre csodálhatják meg. Az északi féltekén északi fénynek (Aurora borealis), délen déli fénynek (Aurora australis) hívják. Aurora nem más, mint a római hajnal istennő, Boreas pedig az északi szél görög neve, Galilei nevezte el így 1619-ben.

Az utóbbi években párszor előfordult, hogy a Kékestetőről is látható volt az északi fény, de nem ilyen intenzíven és kevésbé látványosan.

 

 

Ennyi bevezető után jöjjenek Kürtös Réka szavai, aki nemcsak eljutott Izlandra, de az égiek kegyének köszönhetően megcsodálhatta és lefotózhatta az égi tüneményt.

“Körülbelül öt vagy hat éves lehettem, amikor az Apám először mesélt nekem az Északi Fényről, latin nevén Aurora Borelaisról. Örömmel hallgattam,  de először nem volt sokkal különösebb, mint bármelyik másik története a tudományok világáról, csak hallgattam örömmel mint minden mást. Aztán egyszer a Delta című műsorban volt róla szó, ott láttam először, s azzal egy csapásra több lett, mint az egyik Apám történeteiből. Valami olyan igazi dologgá vált amit látni akartam a saját szememmel. Apám azonnal biztosított két dologról. Egy: Magyarországon szinte soha nem lehet látni, mert nem vagyunk hozzá eléggé északra. Kettő: nagyon messze kellene utazni hogy láthassam, és akkoriban egy repülőjegy akár 2-3 havi fizetésbe is belekerült. Így a valódi remény hiányában ahányszor hulló csillagot láttam mindig azt kívántam, hogy egyszer láthassam élőben….

… Aztán idén Izlandra utaztunk a párommal, és a 35 éves várakozás jege megtört. Egyik éjjel kint voltam a sötétben tökéletes csillagos ég mellett, és nagyjából  két órától reggel hét óráig Aurora egy percre sem szakította meg égi táncát. Csak álltam ott kint, néztem,  néztem, és a boldogság könnyei az arcomra fagytak a hidegben. Fotók alant. Profi szemmel nem annyira jó képek, de sajnos amikor nagyon gyorsan mozognak a fények akkor nehéz érdekes alakzatokat elkapni, viszont elsőre szerintem elfogadhatóak lettek, és ami a legfontosabb láttam élőben. 🙂  A következő ilyen beszámolómat Norvégiából szeretném majd megosztani veletek 😉”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További fotókért és Réka teljes beszámolójáért látogasd meg a blogját, ahol akár az angol nyelvet is gyakorolhatod:

The Northern Lights

Nagyon köszönöm a fotókat Rékának és izgatottan várom a norvég fotókat is!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌎 Táncoló jég-körhinta hódít Balatonlellén

🌎 Nyár és tél kontrasztja csodálatos fotókon

🌎 Lenyűgöző kékórás felvételek a nagyvilágból

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!