Közel és távol

Német építészeti gyöngyszemek a Mecsekalján: Feked

A Mecsekalja dombokkal körülölelt, erdős völgyében terül el Feked, a sváb Hollókőként is emlegetett bájos falu. A németországból betelepített svábok díszes parasztházai között sétálgatva egy mesevilág csodálatos díszeletei tárulnak elénk.

 

 

Az alig 200 lelkes falu nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd a 1372-ben a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említ. A feltételezések szerint a török hódoltság előtt lakott település volt, de a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette. 

A falu újkori története az 1700-as évek elején kezdődött, amikor is 40 baranyai településhez hasonlóan a Rajna mentén fekvő Fulda környékéről ide is megérkeztek az első sváb telepesek. A  település német neve Schwarzfeld.

A katonás rendben sorakozó házak egy kaptafára épültek, de mégis mindegyik egész más. Német építészeti emlékkel a környéken Véménden, Erdősmecskén, Palotabozsokon is találkozhatunk, de ilyen nagy számban és jó állapotban sehol máshol nem találhatók, mint Fekeden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A különleges szépségű házak között terek, sétautak, padok és egy patak romantikus kis híddal gondoskodnak a vendégmarasztalásról. A parkban kapott helyet a falu díszpolgárának Dr. Habsburg Ottónak a szobra is.

 

 

 

 

Az 1765-ben épült, 1846-ban bővített, majd 1992-ben felújított templom különlegessége a toronysüveg gazdagon díszített rézborítása. Műemléki védelem alatt áll a copf stílusú szószék is. 

 

 

 

 

A katolikus vallású, dolgos emberek szépen karbantartják a házakat, a lakók többsége ma is németajkú. Hagyományaikat étkezési szokásaikban is ápolják. Évente megrendezik a Stifolder szalámi fesztivált. 

A községben évente megszervezésre kerül az „Egy nap Fekedért” elnevezésű munka, melynek célja a falu szépítése.

Nagyon köszönöm a fotókat Szijjártó Györgyné Mártának!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Erdőfű, a falu, ahol megállt az élet

» Magyar falu, ahol érzed, jó helyen vagy

» Dunakiliti, az ezüst minősítésű falu

 » A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut

» Balatongyörök Európa legvirágosabb faluja

» Magyar város nyerte az Európa legszebb városközpontja címet

» Wekerletelep, a 100 éves műemlékvédelmi terület

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!