Közel és távol

Losinj, az Adria ékszerdoboza

Míg itt nálunk röpködnek a mínuszok és fehér hólepel borítja a tájat, tőlünk pár száz kilóméterre szinte egész nap süt a nap és zöldell a természet. Ruccanj ki a meleg szobában üldögélve!

 

losinj10

 

A drágasága miatt a magyarok által kevéssé látogatott szigetről én magam sem halottam még. Losinjban élő olvasónk, Gurka Gabriella csodálatos fotói hozták meg a kedvem, hogy utána nézzek mit kell tudni erről az kis ékszerdobozról. 

Losinj-sziget az Adria északi részén, a Kravner-öböl szélén, a nyílt tenger szomszédságában terül el.  A maga 75 négyzetkilóméterével, 112 km hosszú partvonalával és kb. 9000 lakosával a 11. legnagyobb horvát sziget. 

A sziget klímája enyhe mediterrán, a növényzetére a szubtrópusi örökzöld a jellemző. A nyári átlaghőmérséklete 24 fok, a téli átlag hőmérséklet pedig plusz 7 fok. Kedvező klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális. Hirtelen mélyülő, sziklás tengerparti szakaszok és a lankás homokos partok váltják egymást. 

Két fő települése, Mali Losinj és Veli Losinj nyaranta számos, elsősorban olasz vendéget csábít a szigetre. Mali Losinjban sok szépen felújított monarchiabeli villát találunk. A korábban olasz fennhatóság alatt is álló szigetet egészen Velencéig közlekedő, rendszeres hajójáratok kötik össze Olaszországgal. 

Növényvilága rendkívül gazdag, a több mint 1000 fajta növényból 230 gyógynövény és 80 egzotikus, melyek nagy részét betelepítették. Vizeiben 95 halfajta él. A legfontosabb megélhetési forrás a turizmus, de a halászat és az olajbogyó-termesztés is igen népszerű. 

 

losinj8

 

losinj

 

losinj1

 

losinj2

 

losinj3

 

losinj4

 

losinj5

 

losinj6

 

losinj7

 

losinj9

 

losinj11

 

Nagyon köszönöm Gabriellának a csodás fotókat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Eszék, az ezer éves magyar város

» A Bóden-tó zöld szve: Mainau, a virágsziget

» Botanikus kert a francia riviérán: Eze

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!