Közel és távol

Magyar falu, ahol érzed jó helyen vagy

Karácsony tájékán valahogy egy kicsit jobban kinyílik a lelkem. Befogadóbbá válik. Folyton azt veszem észre, hogy elérzékenyülök. Jobban megérintenek az összefogásról, a közösség mindent legyőző erejéről és a szeretetről szóló történetek. Tudom, hogy Kübekháza csodás mesevilágának története sokak szívét meglágyítja majd. 

 

kubekhaza14

 

Minden Balázs Ágnes olvasómtól kapott, képekkel illusztrált levéllel kezdődött. A levél szövegét olvasva tudtam, hogy itt nem csupán egy időn túli kültéri adventi dekoráció nevezésről van szó. Az olvasottak nem hagytak nyugodni, mind többet szerettem volna tudni arról, mi történik valójában Kübekházán, az alig több mint 1500 lakosú csongrádi faluban. 

Balázs Ágnes levele:

“Olvastam a felhívást a közösségi portálon, hogy keresik Magyarország legszebb adventi koszorúját. Múltba nyúló ismeretségünk okán, csodálattal figyeltem Kübekháza ünnepi díszbe öltöztetését, melyet a polgármester megosztott a facebook oldalán. Közben a nevezési határidő lejárt, de remélem a képeket megmutathatják versenyen kívül is, hogy milyen csodálatos az, ha a település lakói méltó szeretettel készülnek a legszebb ünnepünkre. Az ünnepi dekoráció elkészítésében a falu apraja nagyja részt vállalt. Az érkezőt egy csodálatos 13 m méter átmérőjű adventi koszorú köszönti a falu bejáratánál. A templom előtt is gyönyörű adventi koszorút állítottak fel. A szorgos kezek kedves, ötletes szarvasokat készítettek, amelyek még barátságosabbá, családiasabbá varázsolják a hangulatot az óriás karácsonyfa fényei között. A Mézeskalács házikóban a szebbnél szebb dekorációk ,az otthonokba szánt adventi koszorúk készítésében a gyerekek is jeleskedtek. A sok-sok mikulás ajándékot is szorgos kezek csomagolták, hogy a Télapó mindenhova el tudja juttatni. Ez a kis falú ékes bizonyítéka annak,hogy kevés pénzből, de sok szeretettel is lehet csodákat alkotni. Jó lehet itt élni.”

 

kubekhaza5

 

kubekhaza3

 

kubekhaza4

 

kubekhaza7

 

kubekhaza11

 

Kutakodásom során megtudtam, hogy a kis település dekorációit közmunkások készítették. A mikulás maga a polgármester, aki két napig járja a falut, hogy minden gyermeknek személyesen adja át a mikuláscsomagot. A Mézeskalács házban mindig történik valami. Hol mikulásgyár működik, hogy a mikulásnak legyen mit vinnie a puttonyában, hol pedig finom foszlós kalácsot sütnek a Kis kukta képzőben. 

 

kubekhaza10

 

kubekhaza12

 

 

kubekhaza15

 

kubekhaza16

 

Molnár Róbert polgármester úr és a Mézeskalács ház Facebook oldalán sok további érdekességet találtam még.

“Lencsevégre kaptam a mikulás-munkatársakat csomagkészítő munkálkodásukban. A kübekházi mikulás szorgos segítői a december 5-ei és 6-ai találkozóra készítették el 250 helybéli gyermek csomagját. A kübekházi gyermekek ma a postaládáikban meg is kapták a mikulás értesítőjét arról, hogy mikor érkezik hozzájuk a nagyszakállú, piros ruhás öreg barát… 17 éve jár házhoz Kübekházán a Mikulás.”

“A kandalló melege és szép karácsonyi zene mellett, a szorgos önkéntes asszonyok karácsonyi ajándékokat készítettek a falu lakóinak. Bementünk. Nyomban forró teával kínáltak. Miközben szűrcsöltem és elgémberedett kézzel szorítottam a bögrét, elérzékenyültem egy kicsit, mert azok az idők jutottak eszembe, amikor az apai nagyszüleimmel a kisszobában, a fatüzelésű kályhájuk mellett gyerekekként színes papírcsíkokból ragasztottuk a fűzért. Olyan szép és meghitt volt… Mint este a Mézesben. Köszönöm, hálás vagyok!”

 

kubekhaza1

 

kubekhaza8

 

“Megérkezett Kübekháza idei Karácsonyfája! Egy szegedi úr – akinek tetszik a mi kis falunk – ajándékozta és szállította a helyszínre a képeken látható, igen terebélyes fenyőt, amelyet péntektől díszítünk. December 17-én rendezzük a tradícionális Mindenki Karácsonya ünnepségünket.”

 

kubekhaza

 

kubekhaza9

 

“Karácsonyra új buszváró lesz az ajándék! Az eltervezett 10-ei átadás helyett december közepén adjuk csak át az új buszvárónkat, amely nem csak szép is lett, hanem egy modern utastájékoztató rendszerrel, nonstop figyelő kamerarendszerrel, hangrendszerrel is felszerelésre került. A tájékoztató rendszer jelezni fogja a pontos időt, hogy mikor indul és mikor érkezik a következő járat, napszaknak megfelelően köszönti a falu utazó lakóit… Január végétől pedig a buszváróban a Kübekháza Hírszolgálat friss hírei is olvashatók lesznek, és lakossági hirdetések is megjelenhetnek a digitális hirdetési felületeken. Emellett már jó zene is szól a váróban…”

 

kubekhaza13

 

Azt hiszem, aki akár pár órára is idecsöppen a dél-alföldi faluba úgy érzi, hogy megérkezett. Úgy érzi, hogy jó helyen van. Mert ahol ilyen összefogás, annyi jóság és szeretet létezik, ott jó lenni. És Kübekházán jó lenni. Mert itt érzed, jó helyen vagy.

 

Nagyon köszönöm Balázs Áginak, hogy felhívta a figyelmemet erre a kis csodára!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Hangulatos karácsonyi vásárok Ausztriában

» Csodálatos adventi fények Óbudán

» Budapest karácsonyi fényei

» Vendégségben a finn mikulásnál, Joulupukkinál

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!