Közel és távol

Matyóföld szíve: Mezőkövesd – ezt látni kell

A bükkalján elterülő kisvárost, Mezőkövesdet természeti adottságai és hagyomány tisztelete teszi vonzóvá az ide látogatóknak. A gyógyvizek szerelmesei és a kulturális programokra vágyók egyaránt találnak itt kikapcsolódási lehetőségeket.

 

mezokovesd_027

 

Mezőkövesd 20.000 lakosú kisváros Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A település már a népvándorlás korában lakott volt, de a tatárjárás idején elpusztult. Később újra benépesült és Mátyás királytól mezővárosi rangot kapott. 1552-ben, az egri vár ostromának évében elpusztult, és a török idők végéig lakatlan maradt.

Mezőkövesdet a Matyóföld fővárosának is hívják. Valójában csak Mezőkövesd, Szentistván és Tard települések lakóit nevezik matyóknak a XVIII. századtól. Sokan úgy tartják, hogy a matyók épp szeretett királyuk, Mátyás nevének becézett alakjából kapták nevüket, bár ez nem bizonyított.

A matyók egyedi, színpompás népviselete 2012 decemberében az Unesco szellemi örökség listájára is felkerült. A matyó népviseletnek komoly érdemei vannak abban, hogy a magyar kultúra és a népművészet világszerte ismertté vált. Sok híres magyar divattervező használja ezeket a motívumokat.

A matyó hímzésben a középen lévő rózsákat alul és felül kisebb motívumokkal egészítik ki. A sárga a napot, a fekete a föld erejét, a piros az örömöt, a kék a bánatot, a zöld pedig a gyászt jelenti. Más a szentistváni és más a mezőkövesdi színvilág. A szentistvániban több a rózsaszín, a mezőkövesdiben a bordó és a piros dominál.

Mezőkövesden érdemes a látogatásunkat a helyi Tourinform irodában kezdeni, ahol a bútorok, berendezési tárgyak is matyó mintával díszítettek és természetesen sok tippet, ötletet kapunk a kellemes időtöltéshez.

 

mezokovesd_001

 

mezokovesd_002

 

Matyó Múzeumban bepillantást nyerhetünk a matyók életébe és népművészeti alkotások kiváló gyűjteményét tekinthetjük meg.

 

mezokovesd_009

 

mezokovesd_010

 

mezokovesd_017

 

mezokovesd_018

 

mezokovesd_019

 

mezokovesd_020

 

mezokovesd_022

 

mezokovesd_023

 

A város gyógyvízét 1938-ban fedezték fel, amikor kőolajlelőhelyek után kutattak. A Zsóry gyógy- és strandfürdő vize elősegíti a reumás betegségek, a különböző kopások és ízületi gyulladások, a sérülések és ortopédiai beavatkozások kezelését, de alkalmas nőgyógyászati panaszok enyhítésére is.

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum Európában egyedülálló kiállítás: mezőgazdasági eszközök a kézi erőtől a benzines lokomobilokig, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, ólas kert, jéggyár, gazdaház, istálló, díszes kovácsmunkák, háborús relikviák.

A XVIII. századi barokk Szent László templomban Takács István freskóiban gyönyörködhetünk. A római katolikus templomhoz XIV. századi gótikus kápolna is kapcsolódik.

 

mezokovesd_003

 

mezokovesd_006

 

mezokovesd_025

 

Kihagyhatatlan a régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész, a Hadas. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. A házak többségében ajándék és emléktárgyak is vásárolhatók. Van pl. fazekas vagy mézeskalácsház.

 

mezokovesd_026

 

mezokovesd_028

 

mezokovesd_035

 

mezokovesd_036

 

Hadas leghíresebb épülete a Kisjankó Bori Emlékház. Kisjankó Borit százrózsás íróasszonynak is nevezték. Az íróasszonyok egyike volt, akik ezeket a szép matyómintákat kitalálták és megálmodták. Még életében megkapta a népművészet mestere címet, hírneve bejárta a világot.

 

mezokovesd_029

 

mezokovesd_030

 

mezokovesd_031

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Gyógyhellyé nyilvánították hazánk egyetlen sódombját

» Tengeri emlékeket őrző kőfejtő a Cserhátban

» Magyar város nyerte az Európa legyszebb városközpontja címet

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!