Közel és távol

Gyönyörű ikonok a fekete hegyek országában

Montenegró, az egykori Jugoszláviából kivált állam egyik legszebb műemléke a XII. századi Moraca-monostor. A fekete hegyek ölelésében, a világ zajától távol megbúvó kolostort már az oda út miatt és érdemes felkeresni. A kristálytiszta Moraca folyó vájta csodálatos völgyben kanyarogva jutunk el az ortodox szentélyhez.

 

moraca0021

 

Montenegró (Crna Gora) név fekete hegyet vagy egyes vélekedések szerint fekete erdőt jelent. A festői környezetben található monostorkomplexumban ma is felfedezhetők a szerzetesek megélhetést szolgáló tevékenységeinek jelei, pl. a konyhakert, a baromfiudvar, a méhes, vagy a kézműves terméket készítő műhelyek. A monostorok ugyanis a kolostorokkal ellentétben nemcsak szálláshelyül szolgáltak, hanem gazdálkodás is folyt bennük. 

A monostort három oldalról magas falak, míg egyikről zord hegyek veszik körül. A fő templomot Szűz Máriának szentelték fel a XIII. század közepén. Az egyhajós templom gyönyörű freskói a romantika jegyeit viselik magukon. Az eredeti, a XIII. században festett freskók a XVI. századi török dúlás áldozatává váltak. A most látható falképeket a XVII. században készítették. Egykor ikonkészítő iskola is működött a falakon belül.

A különálló Szent Nikola (Szent Miklós) kápona valószínűleg az első építvény volt a monostor területén. 

 

moraca0027

 

moraca0026

 

 

moraca0024

 

moraca0023

 

moraca0020

 

moraca0012

 

moraca0011

 

moraca0008

 

moraca0007

 

moraca0006

 

moraca0003

 

moraca0001

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Tüneményes román kori templom a különleges nevű magyar faluban

» Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

» Kőműves Kelemen legenda nyomában Albániában

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!