Közel és távol

Gyógyhellyé nyilvánították hazánk egyetlen sódombját

Egerszalókot és környékét 2016. október végén gyógyhellyé minősítő az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. A minősítésnél olyan környezeti tényezőket vizsgáltak, mint a levegő tisztasága, vagy a zajszint. 

 

egerszalok

 

Európában is egyedülálló egerszalóki hőforrás és mésztufadomb és környéke hazánk 27. minősített gyógyhelye. Az Egertől csupán 5 km-re fekvő kis településen 410 méter mélyről feltörő 65-69 Celsius-fokos hőforrás dombról lefolyó vize és a belőle kicsapódó mész csodálatos természeti képződményt alakított ki. A mészkőlerakódás mérete évről évre növekszik, beborítva a domboldalt.

A világszinten is ritkaságnak számító természeti jelenséget 1961-ben fedezték fel, amikor kőolaj és földgáz után kutatva próbafúrásokat végeztek. Olaj helyett kb. 405-410 méteren 65 hévizet találtak, amiből aztán a 1969-ben a helyi Termelőszövetkezet 6 m átmérőjű medencét épített. 1987-ben újabb kutat fúrtak, ekkor 426 méter mélységéből 68 termálvíz tört föl. A barneológusok szerint a kutak 18-20 ezer évesek lehetnek.

Már az 1980-as években is sokan megfordultak itt gyógyulást remélve vagy csak a természeti csodát szemlélve. Én is ekkor jártam itt először. Akkor bárki szabadon sétálhatott a sódombon. Pár éve újra visszatérve aztán nagyon meglepődtem, szinte rá sem ismertem a helyre. A domb kiterjedése sokkal nagyobb lett és mivel védett, már nem lehet sétálni sem rajta.

A sódomb történetének fontos fordulópontja 1992-ben következett be, amikor is az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Azóta a falu gyógyturizmus fontos központja. Gyógyvize főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javasolják. Évente több százezren látogatnak el ide pihénésre és gyógyulásra vágyva. 

Aki hasonló mészkőteraszokat szeretne látni, annak törökországi Pamukkaléig, vagy az USA-ban található Yellowstone Nemzeti Parkig kell utaznia. 

 

eger_040

 

eger_039

 

eger_038

 

eger_037

 

eger_035

 

eger_031

 

eger_030

 

eger_029

 

eger_028

 

eger_026

 

eger_023

 

eger_022

 

eger_021

 

eger_018

 

eger_016

 

eger_014

 

eger_012

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Víztározóból lett hazánk legnagyobb mesterséges tava

» Ezüstérmes a Hagymatikum Makón

» Holdbéli tündérkémények Törökországban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!