Közel és távol

Tüneményes román kori templom a különleges nevű faluban

A Vas megyei 300 lelket számláló Csempeszkopács nevét kevesen ismerik, pedig Szent Mihály temploma az egyik legszebb középkori műemlékünk.

 

csempesz_001

 

A Szombathelytől 15 km távolságra lévő Csempeszkopács, két különálló középkori kisnemesi település, Kopács és Csempesz egyesüléséből jött létre a 19. század közepén. A Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt 13. századi templom Kopács mesterséges dombján épült. A jórészt helyben égetett téglából húzták fel, de a diadalívhez egy korábbi római kori építmény vaskos tégláit is felhasználták. A tornyot pár évtizeddel később emelték. 

 

csempeszkopacs

 

A hajóbelső nyugati részén található karzat, később épült. Ezzel egyidőben nyitották egybe a toronybelsőt a hajóbelsővel, ami szintén a helybővítést szolgálta. A templom 1526 és 1653 között evangélikus templomként üzemelt.

A falképek az 1960-as évek kutatása nyomán kerültek elő, valószínűsíthetően nyolc periódusban készültek. Az első korszakot a vakolatlan meszelt falra festett három apostolfej képviseli. A reneszánsz korára a hajót és a szentélyt elválasztó diadalív mértanias díszítése képviseli. A barokk korból, 1758-ból fennmaradt oltárkép a Szentháromságot és a Szent Családot ábrázolja. Az oltárkép felett a névadó Szent Mihály látható. 

A templomot kérésre kedves helyi emberek kinyitják.

 

csempesz_002

 

csempesz_005

 

csempesz_004

 

csempesz_003

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Gótikus erődtemplom a Dél-Alföldön: Óföldeák

» Öskü zsindelyes tetejű kerekemploma a Bakony lábánál

» Ősz a Kámoni Arborétumban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ferdinánd Batátai says:

    Köszönöm ezeket a képeket nagyon szépek és nem utolsó sorban benne van a múltunk és a jövőnk is.
    Csak úgy, mint a HIMNUSZBAN. Isten áld meg a magyart.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!