Közel és távol

Színek, ízek, hangulatok Andalúziából

Spanyolország déli tartományának, Andalúziának már a neve is romantikusan hangzik, andalító, kellemes érzéseket kelt. Rengeteg látványosságával kedvelt úti cél. Fővárosa, Sevilla több mint 2000 éves történelmével és csodálatos műemlékeivel egész napos kirándulásra csábít.

 

andaluzia14

 

Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa. A római időkben Hercules néven ismert várost az 5. 6. században a vizigótok és a vandálok hódították meg. A 8-13. század között mór uralom következett, aminek nyomait a mai építészetben is felfedezhetjük. 

A város három Unesco világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. A sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma, építését 1402-ben kezdték meg. Az 1511-es átadásánál a világ legnagyobb katedrálisának számított, az isztambuli Hagia Sophiat megelőzve. Az arannyal gazdagon díszített katedrálisban nyugszik Kolumbusz Kristóf.  1987 óta Unesco világörökség.

Sevilla szimbóluma a katedrális harangtornya, a Giralda 1184-1198 között egy mecset minaretjének épült. A 105 méteres torony tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a városra. 

 

andaluzia15

 

andaluzia2

 

Az Újvilági levéltár, az Archivo General de Indias épülete a 15. század végén megépült, a levéltári funkciót csak 1785-től tölti be. Azóta a világ legnagyobb, Amerika felfedezéséről szóló dokumentációjának gyűjteménye. szintén 1987-ben került az Unesco örökségek közé.

Harmadik világörökségi helyszín az Alcázar eredetileg mór erőd volt, majd királyi kastélyként funkcionált. Ma egy hatalmas, gyönyörű palotanegyed, udvarokkal, kertekkel és sétányokkal. Néhány szobát azonban a mai napig fenntartanak a királyi család számára.

 

andaluzia18

 

andaluzia19

 

Az 1929-es világkiállításra épült Plaza de Espana a világ egyik legszebb tere.

 

andaluzia7

 

andaluzia17

 

andaluzia6

 

andaluzia20

 

A város legújabb látványossága, a Metropol Parasol a világ legnagyobb fából készült építménye (150×70 cm-es, és 26 méter magas) egy piacnak és egy obszervatóriumnak ad otthont.

 

andaluzia21

 

andaluzia22

 

Barrio Santa Cruz, a középkori zsidónegyede hangulatos, szűk utcáin is érdemes bolyongani. Lépten nyomon jó étteremeket, csodás téreket találunk. De bár merre barangolunk a városban igazi mediterrán hangulat vár. Hagyjuk, hogy magával ragadjon az érzés!

 

andaluzia16

 

andaluzia3

 

andaluzia4

 

andaluzia5

 

andaluzia8

 

andaluzia9

 

andaluzia10

 

andaluzia11

 

andaluzia12

 

andaluzia13

 

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Juhász Évának!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Cordoba bámulatos utcácskái: a pátiók

» 2014 legnépszerűbb turistalátványossságai

» Portó, amit nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!