Közel és távol

Porto, amit nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni

A 4000 éves történelemmel büszkélkedő Portó neve összefonódott a borral. A portugál várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt.

10porto0080

 

Porto 400 000 lakosú iparváros, Lisszabon, Madrid és Barcelona mellett Dél-nyugat Európa egyik legjelentősebb városa. Az egykori fővárost igazán vonzóvá a fekvése és az óváros ódon hangulata teszi. A főbb látnivalói az óvárosban egymáshoz közel találhatók, ennek ellenére bejárásuk fárasztó a meredek utcák és szűk sikátorok miatt. Lépten nyomon a híres kék csempékkel (azulejo) kirakott épületekbe botlunk. Egyik legszebb ilyen maga a főpályaudvar.

A belváros főbb nevezetességei :
-Tőzsdepalota
-São Bento Pályaudvar
-Szent Ferenc templom (Igreja São Francisco)
-Katedrális (SÉ)
-Vila Nova De Gaia városrész a borospincékkel
-Clérigos Torony (Torre dos Clérigos)

A 200 méter széles Douro (=arany) folyón hat híd ível át, ezek közül kettőt Gustav Eiffel tervezett. Leglátványosabb mindközül a kétszintes l. Lajos híd, melynek alsó szintjén a gépjárművek a felső szintjén pedig a metró közlekedik. 

A túlparton, a Vila Nova De Gaia-n, vörös tetőcserepeken fehérre meszelt feliratok, éjszakánként óriási világító neon betűk hirdetik a ma is jó részt brit tulajdonban lévő borforgalmazó társaságokat (Taylor, Graham, Cockburn, Sandeman). Jó tudni, hogy az oportó raktárak többségében ingyenes vezetés és borkóstoló található.

Jó ötlet a várost villamossal bejárni, mellyel egészen az Óceán partján lévő kikötőig is el tudunk jutni. Az óceán vize még augusztusban is jéghideg, ennek ellenére a családok kedvenc hétvégi pihenőhelye. 

Igazi élmény jelent egy hajókázás is az Unesco világörökségi listájára is felkerült városban. 

 

09porto0002

 

10porto0013

 

10porto0014

 

10porto0015

 

10porto0038

 

10porto0041

 

10porto0046

 

10porto0053

 

10porto0060

 

10porto0048

 

10porto0071

 

10porto0084


További olvasnivalók hasonló témában: 

» Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

» Potugál “Neuschwanstein” kastély

» Gyula sokkal több mint fürdőváros

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!