Közel és távol

Holdbéli tündérkémények Törökországban

Törökország legizgalmasabb vidéke kétség kívül a sziklába vájt épületekkel és tündérkéményekkel tarkított Göreme-völgy. A holdbéli tájat évezredekkel ezelőtt a szél és a víz lágy vulkáni tufára gyakorolt eróziós hatása alakította ki. Az itt élők a 4. században a sziklaképződményekből barlanghálózatot vájtak ki, mely menedékként, lakóhelyként, raktárként vagy imahelyként szolgált. 

 

kappadokia7

 

A területet az ember évszázadokon át használta és formálta, az átalakult táj teljes összhangban van a természetes képződményekkel. A vidék építészete a helyi kövekből táplálkozott, a völgy az idők során alig változott. Geológiai és etnológiai érdekessége mellett a keresztény szentélyek páratlan szikladíszei teszik kiemelkedővé. A szerzetesek megjelenése a 4. századra tehető, ekkor kezdtek el a remeteközösségek a vájatokba betelepülni. A 8. században az arabok fosztogatásai elől menekülve barlangi falvakba, földalatti településekbe költöztek.   

A régmúlt emlékei ma turistalátványosságnak számítanak, néhány lakást szállodaként is üzemeltetnek. Egyre népszerűbbek a kerékpáros, hőlégballonos és lovaglótúrák a területen. Évente 850 000 külföldi és 1 millió török turista látogat Kappadókiába.

 

three-graces-64588_1920

 

kappadokia1

 

hot-air-balloon-64534_1920

 

goreme-64544_1920

 

kappadokia9

 

kappadokia8

 

kappadokia6

 

kappadokia5

 

kappadokia4

 

kappadokia3

 

kappadokia2

 

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának! 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Húsvét-sziget kőszobrainak 8 titka 

» Ankara és az ősi anatóliai leletek gyűjteménye 

» Bazalttufába vájt barlanglakások a Tihanyi-félszigeten

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!