Közel és távol

Szerelmi titkok őrzője: Alcobaca-kolostor

Aki kastélyokban, kolostorokban és kertekben kíván gyönyörködni, nem hagyhatja ki Portugáliát. A világörökségi helyszínekben és díszes épületekben bővelkedő ország látványosságait egy utazás alkalmával lehetetlenség körbejárni. Ismerd meg a gótikus cisztercita építészet remekművét, az Alcobaca-kolostort.

 

alcobassa

 

“Az egykori Alcobaçai (Portugália) Szent Mária ciszterci kolostor 1989-óta a világörökség része. A kolostort az első portugál király I. Alfonz 1153-ban alapította. A Ciszterci rend leghatalmasabb kolostor együttesét hozták létre.

1223-ben készült el és fő nevezetessége King Pedro, valamint szerelme, Ines síremléke. Pedro édesapja, IV. Alfonz Costanza hercegnőhöz adta fiát, nem törődve azzal, hogy ő Inesbe szerelmes. A fiú meghajolt apja akarata előtt, de felesége halála után újra fellángolt a régi szerelme iránt érzett vonzódása. Az apa veszélyesnek találta a lány spanyolországi rokonságát országa függetlenségére nézve, ezért megölette őt.

Pedro rettentően elkeseredet és apja halála után sajátos módon állt bosszút: a gyilkosok szívét kitépette, Ines holttestét pedig kiásatta. Bejelentette, hogy ők korábban titokban megesküdtek, így Inest királynővé koronázatta, az udvarát pedig arra kényszeríttette, hogy csókolják meg a királynő oszlásnak indult kezét.

A templomban a szerelmespár nem egymás mellett fekszik, hanem a király végakarata szerint a sírok lába mutat egymás felé, hogy feltámadáskor felkelve elsőként egymást pillantsák meg.

A síremléken kívül érdekes a kolostor kerengője is, főleg az abból nyíló konyha, melynek elképesztő méretű kéménye alatt akár egy ökröt is megsüthettek. “

 

alcobassa7

 

alcobassa6

 

alcobassa5

 

alcobassa4

 

alcobassa3

 

alcobassa2

 

alcobassa1

 

A fenti ismertető és a fotók lelkes olvasónktól, Arnhoffer Klárától származnak. Én még 2004-ben jártam itt, az alábbi fotók akkor készültek.

 

15Alcobassa0002

 

15Alcobassa0003

 

15Alcobassa0004

 

15Alcobassa0005

 

15Alcobassa0006

 

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Arnhoffer Klárának! 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Portugál “Neuschwanstein” kastély

» Remetelakok a Vértes fáinak ölelésében

» Szerelmesek szentélye: Júlia erkélye

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mose Joszef Kantor says:

    Nem lattama ket siremleket!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!