Közel és távol

Kőműves Kelemen legenda nyomában Albániában

Európa talán mai napig legtitokzatosabb országa Albánia. Bár az utóbbi időkben roham tempóban fejlődik a balkáni ország, a turizmus még nem igen fedezte fel magának. Aki a régi, érintetlen Albániát akarja látni már egy kicsit elkésett, de még mindig izgalmas útra számíthat.

 

Albania1

 

Először 2007-ben, majd hat évre rá jártam Albániában. A két látogatás között is hatalmas volt az eltérés. Míg először egy békebeli, nyugodt, nyugati befolyásoktól mentes országba érkeztem, második alkalommal már érzékelhető volt, hogy nyitottak a nyugati kultúrák felé. Az ország, ami régen igyekezett megtartani önállóságát, függetlenségét közben belépett a NATO-ba és az Európai Uniós csatlakozási igényét is bejelentette. Második látogatásomra a rossz minőségű utak egy részét autópálya váltotta fel, a tengerparton sorokoztak az újonnan épült szállodák. 

Majd 10 éve kiváncsian és kétségekkel telve indultunk el a titokzatos és érintetlen államba. Az első kellemes csalódás rögtön a határátkelésnél ért bennünket. A prucedura hosszadalmas volt ugyan, mert azért alaposan megnézték kit engednek be az országba, de az időt kellemes környezetben egy vendéglátó egységben tölthettük, így hamar elrepült a két óra. Amíg mi eszegettünk-iszogattunk, megvettük az első szuveníreket, feltankoltunk Skander bég konyakkal, fotózgattunk, addig a vámosok átnézték a buszt, bepecsételték az útleveleünket. Mire feleszméltünk már indulhattunk is felfedő utunkra.

Albania0004

 

A határ melletti első város  Shkodra, albánul Shkodër az ország ötödik legnagyobb városa. Azért útközben még várt ránk egy kaland, egy rozoga egysávos fahíd, amin át kellett kelni a teli buszunkkal. Meglátva a hidat sokan végig gondolták eddigi életüket. Ha csak a fahídon átkelés élménye miatt mennél Albániába vagy épp ez riasztana el, akkor ki kell ábrándítsalak. A fahidat azóta megszüntették, szép modern, biztonságos híd vezet át a túlpartra.

 

Shkodra0044

 

Shkodra jelentős egyetemi, kulturális és gazdasági központ is egyben, valamint katolikus érsekség székhelye. A Shkodrai-tó partján elterülő város legfőbb nevezetessége az illír időkig visszavezethető Rozafa vára. A régi magyar nevén Szkutariként ismert városba az első világháború idején az osztrák-magyar csapatok is eljutottak. Sőt az albán-magyar barátságra egy 1956-os tábla is emlékeztet.

 

Shkodra0010

 

Shkodra0041

 

Shkodra0034

 

Shkodra0020

 

A városban jelentős számban élnek muzulmánok, a mecsetet 1416-ban építették.

 

Shkodra0028

 

Shkodra0022

 

Az Albániára oly jellemző bunkereket az út mellett, a kertekben és a közparkokban is megtaláljuk.

 

Albania0021

 

Shkodra0013

 
 Jó döntés az albániái utazást Montenergó felöl megközelítve kezdeni, ahol rögtön az albán kulturtörténet egy ékességébe botlunk. A domboldalon álló hatlamas Rozafa várát a XIV században kezdték építeni. Az eredeti épületekből csak romok maradtak, de így is lenyűgöző, megkapó a látvány és a kilátás a városra.
  
 
Rosafa0030
 
 
Rosafa0029
 
 
Rosafa0028
 
  
A vár építéséhez a mi Köműves Kelemenünk balladájával rokon legenda fűződik.  A vár építését 3 fivér végezte. Kemény munkájuknak nem igen volt látszatja. Amit egyik nap felépítettek, a másik napra ledőlt. A testvérek végül azt találták ki, hogy egyikük feleségének testét beépítik a várba, hogy az asszony csontjai megtartsák azt. Másnap a legfiatalabb fiú asszonya, Rozafa vitte először az ebédet urának. Rozafának szoptatós kis gyermeke volt, így azt kérte, a testvéretektől, hogy úgy falazzák be, hogy gyermekéről továbbra is gondoskodhasson. Kívánsága az volt, hogy kisfiát a szemével látni, a kezével tartani, a mellével táplálni szeretné. A várfalán egy domdormű emlékeztet a legendára. Szomorú történet a hitről, az akarásról, a feláldozásról, az anyai szeretetről. Igaz vagy sem, ki tudja. Mindenestre elgondolkodtató történet.  
 
Rosafa0019
 
 
Rosafa0015
 
 
Rosafa0012
 
 
Rosafa0007
 
 
Rosafa0004
 
 
Az izgalmas, már-már félelmetes határátkelésről készített videómat itt tekintheted meg:
 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!