Közel és távol

Gyula sokkal több mint fürdőváros

Gyulát legtöbben a fürdője és kolbász fesztivája miatt keresik fel, pedig a Békés megyei város ettől sokkal több izgalmas programot és látnivalót ígér. Pajorné Kiss Edit olvasónk bemutatja, milyennek látta Ő a csende kis várost.

 

Gyula4

 

A Békés megyei város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival, és nem utolsósorban fürdőváros jellegével jelentős turisztikai szereppel bír. A Gyulai-vár a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára.

 

gyula

A Várfürdő-Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője.1957-ben a Városi Tanács határozott a gyógyfürdő létesítéséről.

 

gyula1

 

A Százéves Cukrászda berendezése-A mai Százéves (Reinhardt) Cukrászda épületét az 1801. évi tűzvész után id. Czigler Antal tervezte és építetteAz épület földszintjén 1803-ban édességbolt nyílt. A házban gyógyszertár is működött, amelynek helyén 1840-ben Salis András cukrász cukrászdát alakított ki.Az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni, míg az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel.. .

 

Gyula2

 

A Kossuth-tér- Gyula szívében található tágas tér, mely egykor heti vásároknak adott otthont.2006-ban új arculatot kapott:szökőkutak, díszmedencék, rendezvényterek és képzőművészeti alkotások kaptak itt helyet.

 

Gyula3

 

Élővíz csatorna-Az csatorna medrében folyt a Fehér-Körös egészen a 19. századig. Mivel a folyó eredeti medre bevezette a városba az árvizeket, így egy tűs gátat építettek.

 

Gyula5

 

Pálinka kóstoló – Gyulán immár majd három évszázados hagyománya van a pálinka készítésének. A város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben.

 

Gyula6

 

Világóra-A gömhöz egy kettős szimbolikájú talapzat tartozik, melynek felső,12 egyenlő részre osztott gránittáblákból álló része a helyi időt, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos időt mutatja.

 

Gyula7

 
Babi vendéglője. -Itt étkeztünk.Az egykori Szőttes Szövetkezet műemlék védelem alatt álló épülete.

 
 
 Gyula8
 
 
 Díszkút a Petőfi téren- Heilinger Antal építőmester tervei szerint készült,1927-ben.Vize az 1978-i “békési” földrengéskor elzáródott, a város lakói azonban megőrizték elődeik alkotását.
 
Gyula9
 
 
Almásy kastély-A mai kastély első periódusát, főszárnyának középső részét Harruckern János György 1740 körül építtette fel.A kastély 1888-ban az Almásy–Wenckheim házaspár tulajdonába került.Az egykori grófi rezidenciában 2015-ben nyílt meg a Látogatóközpont.
 
 
Gyula10
 
 
Erkel Ferenc emlékház-A kántor és iskolaház az 1830-as átalakításkor kapta klasszicista stílusát. Az Erkel család 1806-ban érkezett Gyulára Pozsonyból. Az apa, Erkel József 1841-ig lakott és tanított az iskolában. Itt született 1810. november 7-én fia, Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője.A házat mai formájában Nuszbek Mihály építette meg 1830 végére.
 
 
gyula11
 
Nagyon köszönöm a képes beszámolót Pajorné Kiss Editnek!
 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kinek a csabai, kinek a gyulai kolbász jön be jobban. Van, akinek mindkettő. Békéscsaba is szép város meg kell hagyni.

  2. Mária Németh says:

    Valóban Gyönyörű város Gyula, de a kolbászfesztivált hagyjuk meg Békéscsabának!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!