Közel és távol

A kastély, ahol a Habsburg-család utolsó ausztriai napjait töltötte

A Habsburg-család évszázadokig Európa egyik legjelentősebb uralkodói családja volt, német-római császárok, német, cseh, magyar, spanyol és portugál királyok sorát adta. A fényes történet az Alsó-Ausztriában található Kaiserliches Jagdschloss – Eckartsau kastélyban ért véget.

 

kaiserliches

 

A Bécs melletti Eckartsau-ban lévő vadászkastély elődjét a XII. században építették. Az évszázadok alatt sokszor átépítették, mai formája 1732-re alakult ki Fischer von Erlach és Hildebrandt irányításával. A kastély berendezése Ferenc Ferdinánd trónörökös idejéből származik. A kastélyhoz köthető legjelentősebb esemény 1918. november 11-re datálódik, amikor is IV. Károly beleegyezett uralkodói jogainak felfüggesztésébe és schönbrunni kastélyban aláírta a lemondó nyilatkozatát. A család még aznap ide utazott a kastélyba és már másnap kikiáltották az osztrák köztársaságot. November 13-án magyar küldöttség (amelynek tagja volt többek közt Wlassics Gyula, Esterházy Miklós Móric, Dessewffy Aurél) is felkereste IV. Károlyt, aki hosszas vívódás után, aláírta nyilatkozatát, amelyben elismerte, hogy a magyar nemzetnek joga van az államforma megválasztására. Formálisan azonban nem mondott le a magyar koronáról. Zita királyné kijelentette, hogy „egy uralkodó nem mondhat le, csak megfosztható trónjától”. Aznap délután a magyar kormány kijelentette: „Habsburg Károly nem uralkodója az országnak”. November 16-án kikiáltották az (első) Magyar Népköztársaságot.

 

kaiserliches1

 

kaiserliches2

 

kaiserliches3

 

kaiserliches4

 

Az asztalon a lemondó nyilatkozat másolata.

 

kaiserliches5

 

kaiserliches6

 

kaiserliches7

 

kaiserliches8

 

Nagyon köszönöm a történetet és a fotókat Pajorné Kiss Edit olvasónknak!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Bad Ischl, Salzkammergut tartomány legkedveltebb üdülőhelye

» Ilyen volt Carnuntum, a római Felső-Pannónia fővárosa

» Hangulatos karácsonyi vásárok Ausztriában

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!