Közel és távol

Víztározóból lett hazánk legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó

Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a Tisza-tó mindössze négy évtizedes múltra tekint vissza. Kiváló természeti adottságainak, kialakult ökológiájának köszönhetően családi kikapcsolódások ideális helyszíne. vadvízi világa gyalog, kerékpárral, lóháton és csónakkal is bejárható. 

 

Tisza-to2

 

A tiszai áradások szabályozása és Alföld jobb vízellátása érdekében építették fel 1973-ban a Kiskörei Erőművet a duzzasztógáttal. A Heves megyéhez tartozó terület feltöltése az 1990-es években fejeződött be. Az Alföld északi részén létrejött mesterséges tavat először Kiskörei víztározónak hívták, később kapta a mai Tisza-tó nevet.  

A 127 km² területen felváltva találunk a nyílt vízfelületeket, szigeteket, holtágakat és csatornákat. Hossza 27 km, 43 km²-nyi sziget található benne, az átlagos mélysége 1,3 méter, legmélyebb pontján 17 méter. 1999 óta Hortobágyi Nemzeti Park részeként az UNESCO Világörökség listájára is felkerült. 

Az ország második legnagyobb összefüggő vízfelülete változatos vadvízi világot varázsol az Alföldre. Horgászok kedvelt helye, csónakos barangolások, kajaktúrák, ökotúrák, és fotótúrák legnépszerűbb úti célja. A szigeteken sétaút, kalandpark, a félszigeten található ártéri erdőben tanösvény kínál kirándulási lehetőséget. 2012-ben nyílt meg az Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is magában foglaló
Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tó látogatóközpontja és témaparkja.

 

Tisza-to4

 

Tisza-to5

 

Tisza-to6

 

Tisza-to7

 

Tisza-to9

 

Tisza-to13

 

Tisza-to16

 

Tisza-to19

 

Tisza-to20

 

Tisza-to22

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Európa legbővízűbb vízesése

» Erdőfű, a falu, ahol megállt az élet

» Ingyenesen látogatható arborétum Buda szívében

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!