Közel és távol

Európa legbővizűbb vízesése: Rheinfall (Rajna-vízesés)

Svájc északi, Németországgal határos részén található Európa egyik legelbűvölőbb természeti csodája a Rajna-vízesés. A Rheinfall Schaffhausen közelében meredek sziklafalak közt hatalmas robajjal zúdul le 15-19 méter magasságból.

 

Rajna vízesés_042

 

A Rajna (Rhein, Rhin, Rijn) Nyugat-Európa egyik legjelentősebb folyója. Svájc 2000 méter feletti hegyeiből eredve Liechtensteint, Ausztriát, Németországot és Franciaország határát érintve Hollandiában fejezi be 1230 kilométeres útját. A hegyvidéki területeket elhagyva síkságon halad és delta torkolattal ömlik az Északi-tengerbe.  

Svájcban 150 gleccser vizét gyűjti magába és több lépcsőben veszít tengerszint feletti magasságából.  Legnagyobb és legbővízűbb vízesése a német határ közelében csodálható meg. Schaffhausenhez érve 115 méternyi szélességben, három ágban zuhan a 15–19 méterrel mélyebben fekvő alsó mederbe. A másodpercenként átlagosan 800.000 liternyi lezúduló víz csodálatos és egyben félelmetes látványt nyújt. Mindezt csak fokozza a mennydörgésszerű hanghatás.

A vízesést kellemes sétautakon is megközelíthetjük, de akár hajóra is szállhatunk, hogy egészen a vízesés lábánál vagy mögüle ámuljuk a különleges természeti jelenséget, esetleg a fantasztikus kilátásért felmászhassunk az egyik sziklára.

 

Rajna vízesés_005

 

Rajna vízesés_009

 

Rajna vízesés_023

 

Rajna vízesés_028

 

Rajna vízesés_029

 

Rajna vízesés_039

 

Rajna vízesés_041

 

Rajna vízesés_042

 

Rajna vízesés_045

 

Rajna vízesés_047

 

Rajna vízesés_048

 

Rajna vízesés_061

 

Rajna vízesés_070

 

Rajna vízesés_074

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Európa legszínesebb helyszínei

» Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!